03/14/12 08:36
(http://www.azcheta.com/)

Страната на сънищата на Юлка

Попътечо, любими попътечо!

Какво, ако си малко изоставено момче, намерено от възрастен господин в преспите на балканска държавица навръх Коледа? Какво, ако изведнъж се окаже, че не си дребосъка на класа, а крал?

Всичко това се случва на Иво – открит в снежна прeспа посред нищото, заобиколен от обичта на дядо си и Хелга, тормозен от дангалака Олаф в училище, влюбен в красавицата Сабине. Обикновеният живот на малко момче с много късмет.

Но един ден дядото на Иво умира. Изключително разстроен от загубата, а и от факта, че за него ще се грижи строгата и безчувствена Фрида Шмуд, за Иво настъпват тежки дни. И тогава…. като гръм от ясно небе в стаята му се появява мъничко и доста смешно човече с дълга брада – магьосникът Фърн Руис.

Така започва дългото пътешествие на Иво в страната на попътечовците. Кои са те? Същества, превеждащи хората през Страната на сънищата. Като нас ли са? И да, и не. Добри ли са? За съжаление дори и в приказните страни винаги се намира по някой гадняр, готов да съсипе щастието на останалите. В Страната на сънищата този натрапник е Сянката – ужасяващо същество, завзело царския престол, всяващо страх у попътечовците, твърдо решено да властва над двата свята – на сънищата и на хората. И ако си мислите, че само попътечовците страдат от властта на Сянката, дълбоко се лъжете. В Света на хората децата започват да не се събуждат от сънищата си, те спят непрекъснат сън…

В свят на дракони, на смели войни, размахващи мечове и разпознаващи безпогрешно знаците на природата, ще оцелее ли Иво? Макар и с помощта на новите си приятели – бунтовници, момчето е принудено да се изправи пред истината: крал ли е и носи ли в себе си вълшебния нефес или е просто обикновено момче?

Приключенията на Иво в Страната на сънищата са изпълнени с вълнуващите тайни на бунтовническата съпротива на попътечовците, премеждията с дъх на змей на Кодо и младия крал извън омагьосаната гора, дългото пътуване през мочурищата в търсене на Багатур. За старата Вру, мамникът, дворецът на Сянката и изпадналите в кома деца, изобщо няма да споменавам. За предателството също ще си замълча…

Много е трудно да намериш правилния път, когато от теб зависи съдбата не на един, а на два свята. Понякога си на път да се откажеш, колебаеш се, тръгваш и се връщаш. Важното обаче е да осъзнаеш къде е мястото ти, да откриеш своя нефес и да не му позволяваш никога да угасва!

Дали и ти не си крал на приказна страна?

Ревюто първоначално е публикувано в Детски книги.

За други произведения на Юлия Спиридонова - Юлка, виж тук. Очаквай и ревю за втората част от трилогията "Страната на сънищата".

Вземи тази книга с отстъпка!




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване