03/15/12 09:47
(http://ivo.bg/)

Без катарзис и Катар не може да ни помогне

В най-богата страна в света, каквато според списание „Форбс” е Катар със средния си годишен доход на човек от населението от 88 222 долара, се отнесоха като с незабележим беден премиер на най-бедната страна в ЕС, каквато е България. Това няма как да се прикрие. Скандалът с отсъствието на местни фирми на предварително обявения бизнес форум в катарската столица Доха е толкова забележим и забележителен, че от свързаните с властта български медии, който най-много помпаха очакванията Бойко Борисов да щракне с пръсти и да произнесе „Катар, отвори се”, за да потекат несметни съкровища към България, са най-разочаровани.
Ето как се нацупи BNews, един сайтовете от кръга на депутата на ДПС Делян Пеевски, в коментар, задържал се кратко на видно място на видно място в сайта, преди да бъде сменен с обичайните опити за замазване на положението чрез изместване на темата с нов акцент върху успехите от посещението на премиера Борисов. В обидата от излъганите очаквания коментарът стига дотам да обсъжда културата на домакина на Борисов:
„сряда, 14 март 2012 г. 11:26 ч.
Резил в Доха
Катарският бизнес ни отсвири, бойкотира ни форума
BNews.bg

Грозна гавра от страна на домакините се разигра по време на официалното посещение на българската делегация в Катар, водена от премиера и половината правителство.
На българо-катарския бизнес-форум в зала „Цюрих“ в хотел „Мьовенпик“ Доха не дойде нито един представител от около 500 компании от Катар, поканени от нашето Външно министерство.

Конфузът стигна дотам, че се наложило по протокол икономическият министър Трайков да произнесе на английски презентацията си, която обаче чуха само неговите сънародници,предаде пратеникът на Дарик радио.

Българската страна беше представена от над 100 наши фирми, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на катарския бизнес. Хората седяха чинно в залата и чакаха бъдещи партньори, но уви. Вместо това, се задоволиха с министерска реч на чужд език.
Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като „за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време“.
Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството:
„Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка“.
Откъде идва този министерски оптимизъм, не става ясно, при положение, че липсата на интерес от катарските бизнесмени към бизнес с България е повече от очевидна.
А да не говорим за културата на катарския домакин, когато от кумова срама поне трябва да посрещне гостите, дори да не са от най-любимите му.”

Както се вижда, отправена е другарската критика към министър Трайков, че е много мек в реакцията си. Но това не е единственото, което може да ес каже. Защото тази крушка си има опашка…

Гафът с посещението на българската делегация, бомбастично предпоставено от българската пропаганда като голям успех заради голямата делегация, не е прецедент. Напротив- вече се създава нещо като традиция на самохвалството без покритие. В този смисъл „кабинетът Борисов” е пълноправен правоприемник на провала на енергийния форум в София от април 2009 г., обявен най-напред от президента Първанов за световно събитие с център…Пловдив. Слугуващите медии се бяха развихрили и вдъхновено разказваха в аванс, как Хилари и Владимир ( Пунин) ще ходят под ръка под пловдивските тепета. В навечерието на събитието, точно месец преди провала му, в. „Стандарт” уверяваше на 25 март 2009 г.:
„На една маса в НДК заедно ще седнат руският премиер Владимир Путин, както и президентите на Украйна Виктор Юшченко, на Турция Абдулах Гюл, на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Във форума ще участват още държавните глави на Узбекистан Ислам Каримов, на Таджикистан Емомали Рахмонов, както и на Киргизстан Курманбег Бакиев. От „Дондуков“ 2 все още очакват потвърждение за визитата на френския президент Никола Саркози, както и на специалния пратеник на немския канцлер Ангела Меркел. Господарят на Белия дом Барак Обама още не е посочил кого ще прати на мегафорума в София.
Форумът цели да ангажира основните партньори на Евросъюза в енергийното сътрудничество. Първите хора на Европа и Азия ще дискутират и доставките за все по-нарастващите нужди от природен газ за Стария континент. Затова политиците ще обсъдят разработването на ново поколение юридически положения за „енергийна взаимна зависимост“.
От началото на април кметът на столицата Бойко Борисов запретва ръкави да излъска града. Той ще започне аварийно пълнене на дупките по трасетата, по които ще се движат кортежите на височайшите гости. Очаква се кметът като добър домакин да освежи градинките и зелените площи около НДК.”
После миражът, преместен от Пловдив в София, изчезна нейде в арабската пустиня и балонът се спихна до локално явление с мирис на газ, но без присъствието на нито един от арабски крале и световни президенти, чиито снимчици като мераклии за форума бяха доста прибързано поместени в обслужващите лъжата български вестници. Единствената голяма енергийна звезда, пристигнала в София, се оказа тъкмо емирът на Катар Хамад бин халифа ат Тани. И той , за разлика от българските домакини, не си е губел времето- според присъстващи на преговорите емирът е направил сериозни заявки за сътрудничество в енергетиката. Нещо повече, емирът е поискал от българската страна важен проект, който да финансира. Именно това провокира година по-късно официално посещение на премиера Борисов в Катар ( 22-25 март 2010 г.) Но какво се случва, изпълнил ли е височайшата молба на богатия инвеститор? Ето отговорът в заглавието на пловдивския в. „Марица”:
„Катар налива пари в България, нямаме готови проекти
ДОХА, Марица вест., 22 Март 2010
Борим се за част от 30 млрд. долара инвестиции на емирството; Доха иска наши пристанища и летища на концесия”
Тази констатация за липсата на готовност от българска страна никак се връзва с цитатите, поместени в същата кореспонденция:

„Това е първият път, в който страната ни слага тигана преди рибата – осигуряваме присъствието на Катар и капацитета на страната у нас“, заявиха от кабинета на премиера Борисов.
Борисов бе категоричен, че страната ни ще е готова с конкретни проекти, върху които да се работи до две седмици.”

Има друга интересна подробност, която се съотнася с бойкота на катарските фирми с днешна дата, свързана с предишното посещение на премиера Борисов в Катар от март 2010 г. Припомням я с позоваване на в. „Сега”, който отрази неотразимия по своята абсурдност скандал с една корпорация от Абу Даби от края налятото на 2010 г., нарочена като инвеститор за превръщане на България в домакин на непосилното за нашата страна събитие, каквото е Формула 1.

В. „Сега” 3 септември 2010 г.
„Кабинетът забърка международен скандал с пистата за „Формула 1″
Фирмата ЕАBG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът й е шейх.
Това не е първата спекулация около проекта за изграждане на писта за „Формула 1″. Само преди броени месеци след посещение на премиера Бойко Борисов в Катар бе съобщено, че пистата ще се изгражда от смесена българо-катарска компания. Такава компания още не е създадена, а междувременно проектът бе предложен на ЕABG.”

Освен, че не можаха тук да се разберат кой е по-виновен за отблъсването на голям инвеститор от богатата Абу Даби, с което изпратиха лош сигнал към арабските капитали изобщо, нашите управници са раздавали обещания за подобна инвестиционна хипотеза в Катар. Как мислите, дали катарските бизнесмени, бойкотиращи вчера форума в Доха, са били наясно с тази кратка, но съдържателна предистория на хаоса и безхаберието в нашата управленска джунгла?
Не знам с какво Катар може да ни помогне, при положение, че правим възможното това да не се случи, но е ясно едно: имаме нужда от катарзис, това е сигурно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване