03/19/12 07:45
(http://ivo.bg/)

Защо Борисов не може да подпише за АЕЦ „Белене“

АВТОР: РОСЕН ЙОРДАНОВ
След като прочетох тук и в други сайтове за изхвърлянията на премиера по въпроса за АЕЦ Белене чак потърсих в нета да видя това предаване и го изгледах.
Никога не съм го гледал по телевизията нашият суперпремиер, не съм имал и желание да го гледам а се доверявах на изказванията на домакина на блога и на коментиращите за нивата на нетърпимост които е достигнал ТОЙ в своите ТВ пърформанси.
За мен ситуацията изглежда съвсем другояче и не е тази която Борисов прокарваше, или по-точно бясно натъртваше в предаването на Л. Кулезич, биеше се в гърдите и така хипнотизира събеседниците на водещата в студиото – Сугарев и Каракачанов, че те чак се втурнаха да му стискат ръката и да го тупат по рамото ???!!!
Работата е там че заслугите далеч не са на Борисов а на наистина революционните тенденции на които сме свидетели в енергетиката в последните години за което главна вина и заслуга имат западните страни (отново). И това че няма да строят АЕЦ Белене е само защото руснаците (с помощта на Борисов и такива като него) са решили ни работят по друг начин, но НЕ ЗАЩОТО ТАКА ИСКАЛ ТОЙ, а по друга причина – ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ, това го налага пазарът вследствие на агресивната технологична инвазия на западните страни в енергетиката през последните години.
Така е защото на руснаците им се ще да направят пробив но пак са закъснели като винаги и няма да им е лесно да си влагат парите в безперспективна за Европа област от енергетиката.
Достатъчно е да се потърси в Гугъл с термини renewables vs nuclear и ще излязат десетки статии и изследвания които показват в общи линии следното:
– цените на ВИ стремително падат, в Америка вече са изравнени, в Европа това ще стане след две три години
– Производството на електроенергия от ВИ в САЩ е надминало това на тази от атомни електростанции, а трябва да се съгласим че това е страната с най-много ядрени мощности в света!!! В Европа това ще стане тази или следващата година.
– Това което САЩ направиха в областта на шистовия газ, в областта на ВИ го прави Германия с някои подгласници като Италия и Испания, дори има известна завист на американците че Германия се справя много по добре от тях в това направление – като процентни стойности на произведена чиста енергия а не абсолютни.
Ето един от линковете:

http://www.renewablesinternational.net/the-german-switch-from-nuclear-to-renewables-myths-and-facts/150/407/33308/

С не по малка завист на това гледа и Франция, която също ще трябва да се подчини на тенденцията и ще бъде принудена да извади от експлоатация своите ядрени станции, което никак няма да и е лесно.

http://energeia.voila.net/renouv/electri_renouv_fr_de.htm

Така че ако руснаците направят АЕЦ Белене (през 2025 година) рискуват да вложат поне 15 милиарда и след 10-12 години когато се очертава да я пуснат в експлоатация никой да не иска да им купува енергията защото ще бъде вече отчайващо скъпа в сравнение с другите видове. И никога да не си получат парите обратно.
Ситуацията е наистина в най-висша степен критическа за държавите износители на енергийни суровини, особено на тези от тях, които разчитат засега почти единствено на този ресурс и Русия е най-фрапиращият случай.
Досега, в последните 10-12 години резултатите в развитието на възобновяемите източници изпреварват значително първоначалните предвиждания и вече имаме по съвсем пресни данни 18% дял (от 600TWh общо пр-во) в Германия и 27% дял в Италия (от 350TWh общо пр-во) на енергия произведена от ВИ. Дялове от подобен порядък бяха прогнозирани за 2020г но вече са достигнати през 2011г. Предвижданията от преди няколко години бяха,че разходите за производство на единица енергия от ВИ ще се изравнят с тези на традиционните източници през 2020-2025. В тези страни това вече е факт, вярно, имайки в предвид поощренията, които правителствата предоставят на производителите на такава енергия, но макар и да ги намаляват във времето, тези страни водят балансирана политика в тая насока, за да поддържат интереса към инвестиции в тези видове енергия. Същите държави са си поставили вече амбициозната и агресивна цел да стигнат до 40% енергия произведена от ВИ през 2020. Да не говорим за Германската цел – 100% ВИ през 2050г.
Една достойна за адмирации този път ТЕХНОЛОГИЧЕСКА АГРЕСИЯ като се има в предвид, че това бяха страните агресори във ВСВ.
Какво носи в крайна сметка тази Технологическа революция във ВИ и шистовия газ? Ами води до реална заплаха за страни като Русия поради гореспоменатата причина, а има и много други. Резултатът е, че до 2040 СЕ ПРЕДВИЖДА СПАД НА ТЪРСЕНЕТО И КОНСУМАЦИЯТА НА ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ РУСИЯ ДО НИВОТО НА 13% ЗА ЕВРОПА, което за Русия е катастрофално.
Като отчетем и факта, че реалните резултати далеч надхвърлят прогнозите и в двете направления, така тези 13% може да се окажат още по-малко.
Затова е излишно такива като Борисов да се бият в гърди че вземали съдбоносни и правилни за България решения, борели се против руските проекти и концерни – това не е така. Това са хора, прокарващи руските интереси, доказани ЛОБИСТИ НА РУСИЯ – това са хора не борещи се за екология, не и за независимост, а БОРЕЩИ СЕ ЗА ЗАВИСИМОСТ.
И затова е много жалко, че някои се втурнаха вече да ги хвалят.
Ето това са ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ и оттук идва и цялата изкуствено създала се истерия около шистовия газ, оттук идва и смяната на тактиката по отношение на АЕЦ „Белене“, съпроводено със страхотното самоизтъкване на Борисов.
Ще хвърлят всички сили в доставките на газ защото ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОСЛЕДЕН ОСТАНАЛ ИМ ВСЕ ОЩЕ ШАНС ДА ПРОДАДАТ НЕЩО НАВЪН.
Е, после ще им остане естествено и шанса да нарежат Северен и Южен поток на парчета и да излязат на първо място в света по производство на шамандури.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване