03/19/12 11:44
(http://www.azcheta.com/)

Кратък икономически наръчник за нови автори

Понеже днес трябваше да го обясня поне десет пъти, ще публикувам направо наръчник на младия автор.

Производството на една книга от ръкопис от търговски продукт има много разходи. Тези разходи някой трябва да ги плати. Има три варианта за това:

1. Читателят - това е най-желаният и естествен вариант. Издателството влага пари, издава книга, тя се продава за 3-4-5 месеца, издателството брои пачки и... ги харчи за следваща книга. В общи линии, издателствата търсят точно такива книги, затова малко от тях работят с български автори.
2. Държавни и/или подобни фондове. Да, не всички книги са пазарни (разбирай кръв и секс най-общо), а културата на една нация трябва да се развива. Затова има обособени държавни фондове - Програма "Помощ за книгата" примерно, или подобни фондове на различни фондации, които имат за цел да поддръжат сериозното литературно равнище в България. Ако сте наистина заинтересовани - ще ги намерите.
3. Вие самите, приятели, съмишленици и евентуално спонсори, които можете да убедите, че тази книга си струва.

Да, приемаме, че в държавните фондове е пълна корупция и шуробаджанащина и естествено, вие, като млад и неизвестен автор, не можете да пробиете там, но тогава организирайте по някакъв начин хората около себе си, за да ги убедите, че книгата ви си струва да види бял свят в/у хартия.

От това, че сте написали някакъв текст и/или сте сглобили десетина стихотворения в една папка абсолютно не следва зависимостта, че някой е длъжен да ви издаде. Още повече, ако на всеки шест месеца се мъчите да издавате книга.

Ако сте издали преди шест месеца книга, то в момента има два варианта - продали сте вече всички (или поне достатъчно количество) и имате пари (вие или издателят ви - все някой е прибрал парите) да финансирате следваща книга, или никой не ви купува сериозно и затова явно няма причина да очаквате, че някой ще вложи пари

Иван Богданов е издател и Председател на Фондация "Буквите".

* Коментарът е препубликуван с разрешението на автора от Facebook профила му. Заглавието е на редакцията

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване