03/19/12 09:40
(http://www.azcheta.com/)

Първа жена с Азиатската литературна награда Man

Южнокорейската романистка Кюнг-Соок Шин стана първата жена, печелила Азиатската литературна награда Man. Тя бе отличена с най-престижната писателска награда в Азия за 2011 г. за романа си "Моля, грижи се за мама".

"Чувствам се все едно вратите са отворени за мен едновременно като жена писател и като южнокорейски писател", каза 49-годишната писателка в интервю за Франс прес. "Чувствам се като нов, тепърва изгряващ автор и наградата ще ми даде свежа енергия за работа", допълва тя.

Отличието е първо в кариерата на южнокорейската авторка. Шин получи наградата си заедно с чек за $30,000 на официална вечеря в The Conrad Hotel в Хонг Конг.

"Моля, грижи се за мама" бе продадена в над 100 000 копия още в дебютната си седмица в САЩ миналата година. Според Франс прес романът се приема добре заради начина, по който илюстрира промяната на търсещото урбанизация и икономически прогрес следвоенно корейско общество, наблягайки на семейството и лишенията.

Книгата предстои да бъде издадена в още 32 държави, благодарение и на своя преводач - Чи-Йонг Ким, който получи награда от $5000 за своята работа.

Азиатската литературна награда Man е учредена през 2007 година и се присъжда всяка пролет на най-добрата азиатска книга, написана или преведена на английски език през предходната година. Носител на наградата за 2010 година бе китайският писател Би Фейю за романа си "Три сестри".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване