03/22/12 07:21
(http://www.bivol.bg)

Плевнелиев крие ловните подвизи на Първанов

Capture_decran_2012-03-22_a_10.05.26

Президентът Плевнелиев отказва да предостави в законоустановения срок информацията, поискана от Биволъ по ЗДОИ за това дали предишният президент Първанов е ловувал в Узбекистан.

От предишен отговор на Администрацията на президента стана ясно, че на Първанов му се губят цели 24 часа по време на официалната визита в Узбекистан. Не е известно къде се е намирал президентът на България в периода от 15 ч. на 7-ми ноември 2008 г. до 15 ч. на 8-ми ноември. През това време българската делегация е в Самарканд и посещава музеи, и забележителности.

Няколко независими източника съобщиха, че по време на визитата си в Узбекистан Първанов е бил в Нуратинския резерват на лов за див планински овен архар, който е вписан в Червената книга. Това представлява нарушение на законите както в Узбекистан, така и според българското законодателство.

Биволъ изпрати на Плевнелиев конкретни въпроси оформени като запитване по Закона за достъп до обществена информация.

- бил ли е г-н Първанов на територията на Нуратинския държавен резерват в периода 6-8 ноември 2008 г.?

- носил ли е г-н Първанов ловно оръжие?

- стрелял ли е г-н Първанов по диви животни от защитен вид с ловно оръжие?

- стрелял ли е г-н Първанов по диви животни, които не са от защитен вид с ловно оръжие?

Администрацията на президента отговори, че не разполага с исканата информация и е препратила въпросите в НСО, където са ги получили на 2 март 2012 г.

Отговор от НСО в установения от закона 14 дневен срок не пристигна, а от Администрацията на президента отказват да съобщят защо, препращайки за отговор към НСО, тъй като тя е "самостоятелно юридическо лице".

Очевидно Плевнелиев се опитва да се измъкне от отговора, който може да уличи предшественика му в престъпление. За целта се използват луфтове в законите, които регулират статута на НСО.

От една страна Президентът на страната е принципал на службата и е редно запитванията по ЗДОИ да бъдат адресирани до него. От друга страна НСО била "самостоятелно юридическо лице". В крайна сметка питащите изпадат в ситуация на "Параграф 22".

Кой именно трябва да отговори и защо не е отговорил в законоустановения срок ще определи Административния съд, който е компетентен в случаите на мълчалив отказ съгласно Чл. 40 ал 1. от ЗДОИ.

Биволъ ще заведе дело срещу Президента Плевнелиев, до когото е адресирано искането за информация и който се явява принципал на НСО.

Вероятно това ще бъде и първото дело по ЗДОИ срещу новия президент, който при влизането си в длъжност обеща прозрачна работа на институцията и "отваряне към гражданите".

Публикувана на 03/22/12 07:21 http://www.bivol.bg/plevneliev-gotze-uzbekistan.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване