03/28/12 16:53
(http://greentech-bg.net/)

Възкресение на 21-годишен проект или влизане в 21-ви век?

Как да се зарадва човек на новината за спирането на проекта Белене? Почти без съкращения ви представяме коментара на Комитата, а след това очакваме и вашите.

„Новината, че България се отказва от АЕЦ „Белене“ е твърде добра, за да ѝ се зарадваме от сърце. Премиерът Борисов се обадил на Иво Инджев, но не посмял да звънне на любимите си сутрешни блокове? От стеснителност? С „необяснима“ срамежливост медиите не желаят да цитират Инджев и позоваването му на Борисов, а играят „на сигурно“, цитирайки имащия съвсем косвено отношение към въпроса зам. финансов министър Владислав Горанов. (сещайте се за дупките на кавала с големите номера)

………………

А моят главен въпрос е – защо при такава гигантска политическа победа, Борисов дава парченца от триумфа на Горанов, Инджев и Николай Младенов, вместо да го изконсумира сам? На такъв човек ли ви прилича?

Моята скромна теория е, че той си е същия. Тоест, победата не е може би чак толкова голяма, а ако се вгледаме отблизо, може да се окаже, че победа може и да няма.

Остават въпросите от миналата година –
– Какво ще правим с най-скъпата тенджера под налягане, която си поръчахме в Русия? Дали можем да я шитнем на Турция, както предложи премиерът? Ако може, да не чакаме повече и минутка.
– Как ще ни излезе сметката с паро-газовата централа на площадката в Белене?
– Някой ден ще се сетим ли за фразата „енергийна ефективност“ и да погледнем енергетиката откъм другата страна – откъм спестяването (и управление на мрежите и разпределението, добавя Стойчо)?

Сега е моментът България да си гарантира бъдеще без ядрена енергетика. Руските технологии, пък било то и за тенджери под налягане, не са станали по-сигурни от това, че ще ги преместим със 100 километра на запад.

Проблемите си стоят –

Ядрената енергетика ще става все по-скъпа и по-нерентабилна, заради непрекъснато покачващите се разходи по безопасност, по снабдяване с гориво и по съхраняване на отработено гориво.

Ако Япония не може да овладее остатъчните рискове на съвременните ядрени технологии, кой може? България заедно с Русия? Съветвани от японски експерти? Ха-ха-ха.

(кратък отговор – никой не може. ядрената енергетика в сегашния ѝ вид е задънена улица)

Откъде газ за газова централа? Каква цена на електроенергията? Какви въобще са параметрите на този проект? Възкресяваме нещо от преди 21 години или ще се съобразим поне малко с 21-ви век?

Ще има ли най-накрая единен европейски пазар на енергия и достатъчна интеграция на енергийните мрежи, така че царчетата в Москва да не могат да изнудват държави от ЕС с кранчетата си?

А ако се върнем на въпроса за Борисов и защо не признаваме неговата „категорична позиция“ (както казва Илия)? –

Аз се сещам за лъжливото овчарче и неговата категорична позиция.

А целокупният български народ очаква какъв шамар ще изяде след погалването с „Белене“. Защото това е Бойко, както казва Акулата.“

Публикувана на 03/28/12 16:53 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/6gKxrrxoXF0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване