03/28/12 21:06
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Кюфтета от киноа и батат

Преди около месец тази рецепта предизвика вниманието ми не само с наличието на киноа, но и със сладките батати. И изобщо цялата комбинация в тестото за кюфтетата включваща още кориандър, магданоз и пармезан. Запазих си я като идея, но след като измина известно време без да предприема нищо си помислих, че това ще бъде поредната харесана и висяща неосъществена рецепта.

Обаче, когато отворя GoogleReader, набелязаната рецепта ми се изпречваше пред очите и ми напомняше, че имам да правя нещо вкусно. Накрая един спокоен неделен ден извадих тефтера и започнах да преписвам дословно. След малка чуденка започнах да отброявам – това го имам, това не, това мога да го заменя с онова и така нататък докато изведнъж на листа пред мен имаше вече някаква нова рецепта, според това, с което разполагах. И опитах.

Вальо, вече видял готовите кюфтенца с възторг обяви неделната вечеря: „О, кюфтета!“ „Да, ама не знаеш какви кюфтета.“ – викам си аз и нетърпеливо очаквам да вкуси. „Ммм, много хубави тези кюфтета“ – казва Вальо и заглеждайки се в тях добавя – „Ама това киноа ли е?“ Преди да си зададе въпроса докрай вече беше отхапал още една хапка и изобщо не мислих да му обяснявам какво има в тях. Вкусно му беше, личеше си, нямаше нужда да развалям това удоволствие с подробностите като батат, например. Сега вероятно чете това, така че отивам да се скрия  някъде и се надявам, че няма да ме обвини в прикриване на съществено важни съставки (които за него са под общото название „елди“ или с други думи „не обичам“)  доказващи гастрономическото изживяване онази неделна вечер. Всъщност, почти всички вечери, но ти ще си мълчиш, нали?

Кюфтета с киноа и батат

По идея от cannellevanille.com

Посочените дози са за 12 броя.

Продукти:

  • 100 г киноа
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 200 г батат, настърган на едро
  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици овесени ядки
  • 2 супени лъжици нахутено брашно
  • 120 г моцарела, нарязана на дребни кубчета
  • 1 стрък пресен босилек, нарязан на ситно
  • 1 стрък прясна мащерка, нарязана на ситно
  • сол и прясно смлян шарен пипер на вкус
  • мазнина за пържене
  • зелени салати и кълнове за гарнитура

Киноата се сварява в 250 мл вода за 15-18 минути или докато цялата вода се абсорбира. Охлажда се.

Зехтинът се загрява в дълбок тиган, добавят се лукът и чесънът и се сотират за 3-4 минути. Към тях се добавя настъргания батат. Посолява се със сол и прясно смлян шарен пипер. Готви се 3-4 минути, като се разбърква периодично. Охлажда се.

Яйцата се разбиват с вилица в голяма купа. Към тях се добавят овесените ядки, моцарелата, босилекът и мащерката. Разбъркват се добре и се добавят киноата и сместа с батата. Ако е необходимо се добавя още сол и пипер. Накрая се добавя нахутеното брашно и всичко се омесва добре. Сместа ще бъде сравнително рохкава, но като се вземе малка част от нея и се притисне в дланите трябва да се оформят топки, които да не се разпадат. Ако сместа е прекалено ронлива добавя се още овесени ядки или нахутено брашно. Може да се остави да постои за няколко минути докато овесените ядки или брашното поемат част от влагата.

От сместа се оформят 12 топки, които се притискат леко. В тиган с незалепващо покритие се загрява толкова мазнина, колкото да покрие дъното му. Пържат се в нагорещената мазнина за 3-4 минути от всяка страна или докато придобият златисто-кафяв цвят. Обръщането на кюфтенцата трябва да става внимателно и след като добре са се изпържили от едната страна, за да не се разпаднат. След като се извадят от тигана се поставят върху кухненска хартия за да се отцедят от мазнината.

Сервират се топли с микс от зелени салати, кълнове или каквото друго обичаш.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Кюфтета от киноа и батат е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/28/12 21:06 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/CO6edgE0FrE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване