03/31/12 20:20
(http://www.bivol.bg)

Борис Велчев: Обвиняваме президент, трима премиери и десетина министри

Capture_decran_2012-03-31_a_21.36.01

Прокуратурата е готова с обвинителните актове на бивш президент, трима премиери и десетина министри от предишните правителства и от сегашното. Това съобщи на извънредна пресконференция главният прокурор Борис Велчев.

В съда влизат Симеон Сакскобургготски и неговите министри Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски. Те ще бъдат обвинени за разхищения и безстопанственост в проекта за АЕЦ "Белене". Севлиевски е обвинен и в предателство на националните интереси с подписа си за Белене. Ковачев има обвинение за аферата с износа на ток на дъмпингови цени от фирмата на Богомил Манчев EFT.

Отделно Симеон се е сдобил с обвинение за корупция и престъпно сдружение с принц Виктор-Емануил Савойски за аферата с Царската болница.

За енергийни далавери ще бъде обвинен и Румен Овчаров. Неговите тъмни дела са толкова многобройни, че все още се прецизира обвинителният акт. Овчаров може да бъде привлечен като обвиняем и по текущи знакови дела като това за "Топлофикация".

Румен Петков е с обвинение за закрила на контрабанден канал за фалшиви бандероли и чадър над реализацията на огромни количества безакцизен алкохол от Пещера. Отделно е разследван за съучастие в трафик на амфетамини от Дупница. Възобновено е и делото за уринирането във фонтана в Плевен и обида на държавния служител, който се опитал да го арестува.

Бившият президент Георги Първанов има обвинение за стрелба по защитен вид в Узбекистан. Разследването се е провело при пълна тайна заедно с партньорските служби от Узбекистан и ЦРУ, което е предоставило сателитни снимки от президентския набег в резервата Нурати. През Интерпол е постъпило искане на узбекската прокуратура Първанов да бъде екстрадиран и съден там, но това ще бъде решено от българския съд - разясни Велчев.

Първанов и Станишев са привлечени като обвиняеми и по знаковото дело Николов-Стойков. Установено е по безспорен начин, че препраните пари от европейските фондове са послужили за финансиране на предизборната кампания на БСП със знанието на Станишев. Първанов пък лично получил в швейцарска сметка комисионна от Стойков.

Готова е и експертизата на записите от скандала Мишо Бирата, извършена по молба на прокуратурата от лаборатория на ФБР в САЩ. Установено е, че в записа няма монтаж и премиерът е наредил на Ваньо Танов да спре проверка на закононарушител. На Борисов ще бъде повдигнато обвинение.

Премиерът е разследван и за минали грехове, описани в грамата на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. Става дума за трафик на амфетамини и източване на горива, както и за пране на пари през банката на Цветелина Бориславова. Всичко това е засечено и документирано от американските служби, но събраният материал е обемен и все още се работи по превода на хилядите страници от досието на Борисов в ЦРУ. Назначени са и експертизи.

Накрая Велчев показа флашка със списък на български милионери, укриващи пари в швейцарски сметки, предаден лично от Ангела Меркел на Бойко Борисов. Той обаче укрил флашката в къщата си в Банкя, в кучкарника. Със случая се заела ДАНС след гневно напомняне на Европол, че е време да започнат работа. Флашката се оказала с предавател и разследващите бързо я локализирали. Борисов ще бъде обвинен за възпрепятстване на правосъдието, а списъкът с милионерите се проучва от ДАНС и след като данъчните приклещят нарушителите ще бъде обнародван в интернет. За последното изричното настоява Европейската комисия, която се опасява от укриване и замазване на скандала.

Пресконференцията приключи без въпроси на журналисти, тъй като беше свикана в малките часове на нощта на 1 април и приключи на разсъмване. На нея присъстваше единствено кореспондентът на Рога и Копита, който към края клюмна от изтощение. Главният прокурор обаче изглеждаше бодър, ентусиазиран и готов за работа дори в празничния ден.

Публикувана на 03/31/12 20:20 http://www.bivol.bg/prokuratura1april.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване