03/31/12 14:45
(http://www.azcheta.com/)

Кръгла маса за насърчаване на четенето

На проведената в петък в Столична библиотека кръгла маса за насърчаване на четенето сред децата, организатори и партньори по проекта, учители и представители на регионалните библиотеки излязоха с отворено писмо до МОМН с предложение летните списъци да се актуализират по преценка на учителите, съобщава сайтът Детски книги.

Как се стигна до предложенията? В присъствието на Н.Пр. посланика на кралство Норвегия Тове Скарстейн, Спаска Тарандова (Столична библиотека), Жюстин Томс (Аз, детето) и посланиците на четенето Марин Бодаков, Аглика Дамаскова и Юлия Спиридонова–Юлка изложиха проблемите на четенето и разкриха интересни подходи, чрез които децата да бъдат стимулирани да четат. Гледната точка на МОМН също не липсваше, представена лично от ръководителя на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" Пенка Иванова.

Кръглата маса бе открита от директора на Столична библиотека г-н Михаил Белчев. Призивът му да върнем децата в библиотеките бе подкрепен от мисълта, че „четенето е живот“. И ако се замислим, това е чистата истина. Срещата продължи с приветствено писмо на г-жа Йорданка Фандъкова – патрон на „Забавното лятно четене“, а после посланик Скарстейн разказа за опита на скандинавските страни в насърчаване на четенето. Безценните съвети, споделени от нейно превъзходителство, бяха насочени към ролята на родителите (личен пример, посещения в книжарници и библиотеки, четене заедно) и бяха продиктувани от изводите, че четенето стимулира въображението и чрез него децата стават по-толерантни – нещо, от което обществото ни отчаяно се нуждае.

Столична библиотека в лицето на заместник-директора г-жа Тарандова представи изследването си за четенето сред децата, базирано на проучванията на институцията в периода 2008 – 2011 г. Резултатите бяха много позитивни (децата посещават библиотеката, за да търсят знания и да се забавляват, увеличена посещаемост в последните години и т.н.), но уточнението, което г-жа Тарандова направи, а именно, че са анкетирани четящите деца, всъщност не дава ясна картина какво е положението в действителност.

Според направените на кръглата маса изводи и изследването на Аз чета за състоянието на детските отдели на регионалните библиотеки в страната отпреди няколко дни, ситуацията за съжаление не е розова, защото библиотеките все още се посещават от много малък процент деца. В изказването си детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка сподели, че "родителите явно ги мързи да водят децата си в библиотеките", а сред направените предложения на кръглата маса бе и това в учебната програма да залегне задължително посещение на учениците в библиотеките.

Могат ли да се съчетаят компютрите с книгите? Според Марин Бодаков, напоследък сред подрастващите върлува тезата, че „четат старите и бедни хора, които не могат да си позволят висококачествени технологии“. Силните му думи, съчетани с опита на Аглика Дамаскова, учител в Увекинд, която представи на кръглата маса работещите си идеи за насърчаване на четенето, много различни от закостенялата учебна система и на Юлка, представяща своя опит като майка, писател и активен деец за „разчитане“ на децата, поставиха основата за последвалата дискусия.

Гледната точка на МОМН звучеше напълно в тона на предложените идеи. Пенка Иванова разказа за някои от действията на министерството в областта на четенето и разкри, че предстои провеждането на по-широкомащабна кампания, проведена от образователната институция. Кога ще се проведе въпросната кампания, ще трябва да почакаме, за да разберем. Важното обаче е, че все пак министерството има желание за промяна на статуквото.

Заключенията от кръглата маса, изнесени в отвореното писмо, поставят едно начало. Начало на съвместна работа между институциите и организациите, ангажирани с насърчаването на четенето. И докато промените залегнат в образователната система, кампании като „Читателска щафета“ и „Забавното лятно четене“ ще бъдат белите лястовички, носещи надежда за промяна.

Повече за петъчната кръгла маса за детското четене можете да прочетете в Детски книги.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване