04/06/12 05:48
(http://www.azcheta.com/)

Лъжите на Локи Ламора (Дженълмение копелета)

До голяма степен фентъзито вече е клиширано. Много хора казват, че от този жанр е изцедена и последната капка, а мисълта за написването на нещо оригинално и добро с етикет “фентъзи” им се струва смешна. В ръцете си държа една от онeзи книги, които опровергават това не съвсем вярно твърдение - “Лъжите на Локи Ламора “от Скот Линч. Самата книга е всъщност част от заплануваната седемтомна поредица “Джентълмените копелета”, които обаче могат да се четат по отделно.

Действието на романa се развива в град Камор, представен по страхотен начин, чрез уникалния и описателен стил на Линч. Аналогии могат да се правят със съвременна Венеция. Каналите, описващи целия град, величествените сгради, невероятният архитектурен стил и тайнственият подземен свят придават на Камор наистина екзотична фасада. В същото време градът е едно безскрупулно място, в което крадци и убийци върлуват под път и над път, като даже имат свое божество. Аристократите от своя страна разполагат с изключително богатство и власт, а на всичкото отгоре, благодарение на Тайния мир, сключен между владетеля на Камор и владетеля на хората извън закона, престъпниците са напълно недосегаеми. Крадците са разделени на над сто банди, независими една от друга, но пряко подчинени на така наречения Капа.

Тук идват Джентълмените копелета, малка банда, предвождана от дребния, но изключително интелигентен и смел Локи Ламора. Джентълмените копелета са една добре смазана машина за кражба на пари. При това много пари. Умни, добре обучени и благородни по един свой начин, те газят всякакви правила, крадат от благородниците и го правят по невероятен начин.

Локи Ламора и приятелите му - близнаците Санца, Дървеницата и Джийн не са просто крадци, те са перфектните крадци, и тук не си говорим за влизане c взлом, джебчийство и подобни. Джентълмените са чисто и просто измамници и то толкова добри, че жертвите им просто изгарят от желание да им дадат парите си. Неповторими в лъжите и манипулирането, както и със страхотната си дарба да приемат стотици роли, Локи и компания са способни да засрамят и най-закоравелия мошеник. А нашите момчета, макар и да са наистина готини и адски добри в това което правят, не са никак, ама никак недосегаеми.

Това е единствената книга в която главните герои почти през цялото време са в привидно безизходно положение и се прецакват могъщо. И то няколко пъти. Локи прави всичко перфектно, изпипва всяка една своя лъжа, обмисля действията си и го прави качествено, но въпреки тoва допуска няколко фатални грешки. В целия този кюп се появява и Сивия крал, тайнствен убиец, елиминиращ най-добрите крадци, но всъщност нещо много повече. Оттук нататък идва истинският екшън. Привидно е започнала борба за власт, замесени са почти всички институции, а цял Камор е нащрек. Следват изключително преплетени интриги, неочаквани обрати и много, много действие. Сюжетът е интересен и никога не знаете какво ще се случи в следващата страница.

Страхотните герои, уникалният стил на писане на Линч Скот, екзотичната атмосфера, неочакваните обрати, преплетените ситуации и многото екшън правят “Лъжите на Локи Ламора” една наистина страхотна книга. Oценка: 9/10

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване