04/13/12 01:05
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Две козуначени плетки + видео

Научих се толкова бързо да плета „офицерско копче“, че не може да ми проследиш ръцете. Също като леля Пенче, която преди две години за първи път ми показа плетката. Сега вече забравих как беше онази другата плетка с четири фитила, но пък на курса за козунаци на списание „Меню“ научих още много плетки, от които избрах да покажа две. Първата е любимата ми за момента. Не и знам името, но принципът е както се плете кошница. Получава се много красив ефект върху вече изпечения козунак.

За първата плетка се правят 4 дълги и тънки фитила. Фитилите се преплитат в средата, така че да се образува кръст с по два фитила един до друг. Започва се сплитане в една посока, като единият от двойните фитили се прехвърля върху съседния. Когато се изредят четирите фитила, посоката се сменя и останалите по-дълги фитили се прехвърлят върху първите. Това се повтаря, като след всеки завършен кръг посоката на сплитане се сменя. Когато краищата на фитилите се скъсят, подвиват се отдолу за да се скрият и да създадат обем.

Резултатът при вече изпечения козунак е този на горните снимки.

Втората плетка е въпросното „офицерско копче“, но сплетено с двойни фитили. Вместо сплетеното копче да се обръща, може краищата на фитилите да се подвият отдолу. Получава се същото. На следващото видео ще видиш резултата от това, докато на видеото за козунак със стафиди може по-ясно да проследиш техниката на сплитане (с обръщане на копчето).

Независимо каква плетка ще избереш или коя рецепта за козунак ще използваш, дали ще бъде с 4, 6 или 12 яйца ако щеш, с масло, олио или мас, препоръчвам да се спазят основните правила при замесването.

А за изразителни конци следвай съветите на списание „Меню“.

Светъл Великден и любов!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Две козуначени плетки + видео е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/13/12 01:05 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/4FQOFfQ6vr4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване