04/16/12 07:37
(http://vasvalch.com/)

5-те фактора на креативността

creativity

Всеки с повече или по-малко творческа работа ще ме разбере, когато кажа, че да си креативен хич не е лесно. За добрите идеи ти трябва не само талант, но и сериозна подготовка. Джон Клийз разкрива факторите на тази подготовка за креативна работа. Когато такава информация идва директно от един Пайтън, няма как да пропусна да я споделя.

В своето представяне Клийз споделя кои са факторите, които могат да направят целия ни живот по-креативен. Препоръчвам ви да изгледате 13-те минути на лекцията, за да попиете от традиционния стил на говорене на британеца – аз лично си умирам за такъв тип презентатори. Разбира се, после съм обобщила и основните фактори.

Каква е рецептата на Джон Клийз за креативен живот? Част от неговата теза се базира на Теорията за играта на холандеца Йохан Хьойзинха. Според него “игрите” са основен елемент за изграждане на културата и социалната структура на цивилизациите. Човекът всъщност е Homo Ludens, играещ човек, затова и неговите действия, независимо в каква сфера, се определят като игра. Затова според Клийз трябва да си поставим добра основа за “креативна игра”, като си осигурим 5 фактора:

  • Място: трябва да намерите свое място за творческа работа. Неговият периметър определя вашата “зона за игра”. Независимо дали това е бюрото вкъщи (моята стара опция за креативна работа) или някое кафе с читав интернет (единствената опция в къща с котки), това пространство ще бъде вашият пясъчник за игра с идеите.
  • Време: освен мястото, трябва да си отделите и време за креативна работа. Препоръчително е то да е около час и половина. По-малко просто не е достатъчно, за да се потопите в задачата, а по-дълъг период води до разсейване и неефективност. Разбира се, всеки трябва да постави сам точната граница – но отделянето на цял ден за работа не води до най-добрите резултати.
  • Време: не, не се повтаряме – идеята тук е друга. Трябва да отделите възможно най-много време на определена задача. Оказва се, че основната разлика между креативните и посредствените творци се корени в това, че първите отделят много повече време за обмисляне на един проблем. Поиграйте си със задачата, без да се притеснявате, че ще предадете нещата точно в последния момент. Това не е признак на страх и нерешителност – това е начинът, който използват най-добрите.
  • Увереност: много добри идеи не са се родили, просто защото създателят им е бил прекалено уплашен от грешка. Разбира се, поемайки по пътя на увереността, няма да ви се размине да звучите глупаво и смешно. Но ще дадете път и на много креативни решения. Рискът си заслужава.
  • Хумор: Клийз казва, че основният еволюционен позитив на хумора е възможността му бързо да трансформира “затвореното” мисловно състояние в “отворено” – т.е. да промени гледната точка към проблема така, че креативните решения да изскочат по-лесно. Използването на хумор при разглеждане на задачата помага значително.

Тази тема нямаше да се появи, ако не я бях “откраднала” от Brain Pickings. Абонирайте се и четете редовно!

___
снимка: creativedc



Няма подобни постове.

Публикувана на 04/16/12 07:37 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/2khSz7jPKpc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване