04/16/12 19:09
(http://ivo.bg/)

След Румъния и Сърбия ни изпревари рязко на пистата на автомобилостроенето

Кучетата не разбират от християнски празници- не се бойте, този път не става дума за това, че ни хапят по улиците на София. Хапливата ми реплика е свързана с друга леко тъжна тема навръх Великден.
Метафората си заслужава друга илюстрация, но поради липса на снимка, разказвам видяното: бездомни кучета се припичат на слънце на централно софийско кръстовище пред стъклена клетка, в която е затворен с рекламна цел ярко червен малолитражен ( и „нискотиражен”) автомобил. Кучетата сякаш охраняват обекта, макар че за подобно сънливо пазене си заслужават уволнението. А обектът е чисто новият продукт на родното автомобилостроене. Made in Lovetch!

В същото време по пътищата на Родината хвърчат дачии- имам чувството, че са хиляди. Произведени са в онази Румъния, в която свалиха с кръв диктатора Чаушеску, превърнал северната ни съседка в нарицателно за най-уродливата форма на комунизма в Източна Европа ( ако не броим аскетичния маоистки модел в Албания). Румъния изглеждаше през онзи декември 1989 г. по-зле катастрофирала дори и от България, пропаднала дълбоко като изоставено на произвола на уличния пазарен модел като дете на мащехата си Москва.

Автомобилната индустрия, както е известно, е мерило за температурата на развитите икономики. Наистина, в днешно време, когато светът се е смалил и подизпълнителите дебнат за поръчки от всички краищата на планетата, това вече не е точно така- сглобяването на части, произведени къде ли не, не е чак такава причина за национална гордост. И все пак, ако една държава произвежда успешно автомобили това говори за развита инфраструктура и по състоянието на този бранш продължава да се съди за възможностите на икономиката и тенденциите в нея.

Как стана така, че България изостана и в това отношение? Тук се пъчим с някаква микроскопична китайска инвестиция, първа по рода си на континента обаче, докато Румъния е набрала скорост и ни гледа в огледалото за обратно виждане като отдалечаваща се точка. Ако румънският пример не е достатъчно красноречив, ето още нещо актуално:

Компанията „Фиат автомобили Сърбия“ (ФАС) откри официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания „Фиат“, съобщи националната телевизия РТС, цитирана от БТА в понеделник.
Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.
Автомобилният гигант от Торино притежава 67 процента, а Сърбия 33 процента от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на ФАС.
Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 милиона квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.
Генералният директор на ФАС Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел „фиат 500 L“ през следващия месец. Компания „Фиат-Крайслер“ съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. ( Медиапул)

Иначе е патриотично да обясняваме на Сърбия, че няма да видят членство в Европейския съюз докато не се отнесат справедливо към българското малцинство. Правилно е да изискваме- пък и сега ни е паднало. Но въпросите остават: защо европейска България не искат да идват европейските и американските гиганти в автомобилостроенето, а ни посещават китайските новаци в бизнеса, чиято символична като обем ( за качеството не смея да се произнеса) продукция се опитваме да представим като някакъв колос на дружбата със замогналата се напоследък азиатска държава?

Отговорите трябва да дадат нашите любезни управляващи от последните няколко правителства. Ако срещнете някой от тях някъде, например на среща с благодарни за изплатената им заплата миньори, питайте ги. Сигурен съм, че ще получите екзотичен отговор- приблизително колкото китайски джип, произведен в българско село край Ловеч под вещото ръководство на бившия борец Гриша Ганчев, настоящ олигарх, уредил се като автомобилостроител в съдружие с китайски изследователи на европейския пазар и с протекциите на бившия президент Първанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване