04/18/12 14:01
(http://ikonomika.org/)

Сребърният фонд – ново 20 и нов проблем

Министерството на финансите не се съобрази с критиките на КФНстановището на БНБ  и всички останали критични бележки относно промените в закона Сребърния фонд. След позицията на Европейската централна банка, обаче, МФ изведнъж измисли промени в проектозакона (след като той вече е приет от правителството и внесен в парламента).

Според промените, Сребърният фонд ще инвестира само и единствено в специални емисии ценни книжа, които ще бъдат нетъргуеми. Това означава, че ако Сребърният фонд купи 10-годишни нетъргуеми ценни книжа, той няма да може да ги продаде 10 години, дори и да има нужда от пари по-рано. Фондът става тотално неликвиден (което противоречи на закона, между другото).

С това се отговаря на една от критиките към промените в закона, обаче, се задълбочава много повече друга от критиките. Инвестирането на фонда в неликвидни вътрешни активи означава, че Сребърният фонд вече по никакъв начин – дори формално – не може да бъде част от фискалния резерв. С други думи, фискалният резерв драстично ще спадне и ще достигне опасно ниски стойности, най-ниски в Европа като дял от БВП.

Има ли МФ каквато и да е представа как ще попълни фискалния резерв след като изкара Сребърния фонд от него? Няма – защото досега твърдеше, че инвестициите в местни активи са ликвидни и могат да служат за фискален резерв. Очевидно, след като новата идея е да се инвестира в неликвидни книжа, цялата тази теза отпада. От което следва, че цялата промяна на закона за Сребърния фонд трябва да бъде изоставена.




Блогът за икономика 2012

Публикувана на 04/18/12 14:01 http://ikonomika.org/?p=6435
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване