04/19/12 07:01
(http://krokotak.com/)

ДИНОЗАВРИ – папие маше

Динозаврите са специални. За тях ме помоли едно прекрасно момченце  с много сини очи – синът на  детската писателка Юлка- Юлия Спиридонова:) Това беше първото нещо което искаше да ме попита, когато се запознахме.  А аз направих Зауроподи…. колкото можах.  След което, децата ги оцветиха с голямо удоволствие.

Добре обезопасени с престилки и найлони навсякъде и въоръжени с темперни боички:)

Отнема време за направата на самото тяло, преди да стане готово за оцветяване от децата.

Първо се изгражда „скелета“. За него имате нужда от пласмастови бутилки от литър или два литра с издължено гърло ( в зависимост от размера на динозавъра), 5 празни ролки от тоалетна хартия ( 4 за крака и една за шия), кофичка от плодов десерт (за глава), домакинско фолио ( за опашка). Трябва ви и много хартиено тиксо (повече от една ролка), за да може всичко да се сглоби, преди да започне облепянето с накъсани хартийки и разредено лепило Ц 200.

С ножица се разрязва ролката от тоалетна хартия, за да стане точна по размер с гърлото на бутилката, подготвено за основата на дългия врат на нашия Зауропод.

На кофичката от плодово млечице и се махат страничните части, за да стане по-удобна за закрепване. Ако се налага, може и малко да я срежете отгоре.

В зависимост от големината на бутилката (тялото), може да се наложи малко да се стеснят и скосят краката на динозавъра.

Опашката е много важна, тя крепи стабилно цялото тяло (точно както при истинските динозаври). Намачкайте домакинско фолио,за да получите опашка с конусовидна форма и закрепете отново с хартиено тиксо за останалата част .

След като всичко това е готово идва и най-бавната част:) Покриването на „скелета“ с накъсани на дребно малки парченца от хартия и силно разредено лепило Ц200. Тази техника се нарича „папие маше“ . По този начин се покрива два пъти динозавъра, като се изчаква всеки път добре да е изсъхнал, защото започва да се разпада. На места, където искате да стане по-изпъкнало, може да сложите намокрена с Ц200 салфетка и отново да покриете с накъсани и покрити с лепило парченца хартия.

Публикувана на 04/19/12 07:01 http://krokotak.com/2012/04/dinozavri-papie-mashe/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване