04/20/12 05:35
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НА РАБОТА – В КРЪЧМИТЕ?


Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ В България опозицията остро критикува намерението на правителството да размени Държавни ценни книжа срещу част от средствата в Сребърния фонд, който е гаранция за стабилност на пенсионната система. БНБ и Европейската централна банка, също се противопоставиха на идеята заради възможността да се деформира пазара на Държавни ценни книжа и лихвите по тях да се превърнат в непазарни.

- Пламен, защо правителството реши да посегне на тъй наречения Сребърен фонд, който, както го определи бившият финансов министър Пламен Орешарски, всъщност е „последната част от фискалния резерв”?

- Най-логичният отговор, Фили, е – защото на правителството му трябват свежи пари, а няма от къде да ги вземе. Или си е направило сметката, че ще му струват по-скъпо, ако ги вземе от другаде. Така или иначе, ясно е, че са изхарчени всички предпоследни части от фискалния резерв, та затова сега се посяга и към последната.

- Намерението на кабинета Борисов обаче среща силна съпротива…..

- И е нормално да бъде така. Сребърният фонд в България беше създаден с идеята да е последна спасителна мрежа за и без това невероятно пробитата пенсионна система. Само че не сега, в момента, а в сравнително близкото бъдеще, когато започнат да се пенсионират хората, родени след 1958-ма, тоест, след около десетина-петнадесет  години. Заради редица характерни особености на българската пенсионна система и заради факта, че точно тогава ще започнат да се усещат големите сътресения от сегашния демографски срив, създаването на такъв фонд бе разумно и полезно дело. Досега фондът, в който има натрупани около два милиарда лева, съвсем правилно, според водещи икономисти, се управлява изключително консервативно, като средствата се влагат при много ниска лихва, но с практически пълни гаранции за сигурност. Идеята на правителството да отблокира част от средствата на фонда и да ги използва срещу държавни ценни книжа не се вписва в този консервативен подход и така създава опасности за бъдещето не само на пенсионната, но и на цялата финансова система. В краткосрочен план пък, както твърдят всички противници на идеята, това означава да се деформира пазарът на Държавни ценни книжа, България да стане по-рисково място, да се свали кредитния рейтинг на страната, да се повишат всички лихви, което ще бъде удар по цялата икономика и по всеки българин поотделно…..С други думи, много са очакваните ефекти и всички те – отрицателни.

- Пламен, а каква е целта на правителството, всъщност за какво то иска да използва средствата от Сребърния фонд?

- Засега поне аз не намерих информация за конкретна цел, която правителството да си поставя. В основата на предложението стои темата за ниската доходност на средствата във фонда и необходимостта тя да се повиши. От друга страна, този аргумент звучи малко нелепо, защото именно финансовият министър Симеон Дянков е председател на Управителния съвет на фонда. Тоест, доходността е следствие от неговите собствени решения, няма кого друг да обвинява. Една идея за възможната цел на правителството подхвърли бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Той свърза идеята за евентуално разблокиране на средства от Сребърния фонд с желанието на министър Дянков да „диверсифицира източниците за рефинансиране на предстоящия падеж по външния дълг”. Ето, цитирам го, за да съм точен, Фили, но не ме карай да го обясня по-подробно, няма да мога. Поне не в рамките на този текст.

- Пламен, аргументите на всички, които са против намерението на кабинета, съвпадат във финансовата си част. От БСП обаче отидоха по-далеч. Те не само обвиниха кабинета за лошата му икономическа политика, но и заподозряха, че със средства от Сребърния фонд иска да подготви почвата за победа на парламентарните избори догодина. Доколко е уместна такава критика?

- БСП в случая спекулира и се опитва да извади политически дивиденти, Фили, от един въпрос, който има съвсем други измерения. Какво казват социалистите? Те твърдят, че със средства от Сребърния фонд правителството иска да увеличи пенсиите в България и така да спечели поне част от гласовете на пенсионерите на изборите през 2013-та година. Какви са реалностите? Първо, самото увеличение на пенсиите беше обявено от кабинета Борисов за 2012-та година, но още при подготовката на последния бюджет то бе отложено с година заради непреодолените тогава последствия от икономическата криза. Второ, реалното увеличение на пенсиите е обявено за 1 юли 2013-та година, когато изборите вече ще са минали. Не че е невъзможно то да се използва като коз в предизборната кампания, но това е слаб коз, силен би бил, ако увеличението дойде например месец преди самите избори, а не месец след тях. Трето – правителството има намерение да отблокира засега 30 процента от Сребърния фонд и всяка следваща година до 2016-та – по десет на сто. Това означава общо, за тази и следващата година, да има налични свежи пари около 800 милиона лева, при положение, че парите не се изхарчат за запушване на други бюджетни дупки. Но да приемем, че не се изхарчат – все пак, при два милиона и половина пенсионери, тази сума гарантира реалното изплащане само на увеличението на пенсиите за около два-три месеца. Ами после, ще ги намаляваме ли? Така че тази критика на БСП, Фили, не ми изглежда много сериозна.

- Но все пак, Пламен, желанието да се бръкне в надълбоко във фискалния резерв не показва ли, че правителството наистина не се справя добре с икономическата политика?

- Това определено е индикация, Фили, макар не единствената и не най-важната. Самото министерство на финансите тези дни коригира очакванията си за икономиката през първото тримесечие с цели 3 милиарда лева, а бизнесорганизации прогнозираха и още по-голям спад. Безработицата се увеличава. Спада износът за основните ни партньори – страните от ЕС. Това пряко се отразява и на доходите на хората. Както писа неотдавна вестник „Капитал дейли” – „Доходите растат, разходите растат двойно по-бързо”. Както е известно обаче, за такава ситуация българинът си има изработен стереотип – обикновено той зарязва работата и започва да пълни кръчмите. А какво следва нататък е добре известно, затова никому не пожелавам да го преживее.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване