04/22/12 04:19
(http://www.bivol.bg/)

LiveBiz: В пристанище Росенец се появил граничен полицай


Сателитна снимка на пристанище "Росенец", източник Google Maps

Еврокомисията провери сигнала на френското списание L'Express и едва след половин година МВР сложи пост на гранична полиция за пресичане на контрабанда в пристанището на „Лукойл“, пише интернет изданието LiveBiz, което е пратило на Пресцентъра на Гранична Полиция въпроси по казуса с пристанище Росенец.

Сагата с "руския анклав" Росенец има следната хронология:

- 22 март 2011 г. Министерски съвет решава да предостави на Лукойл концесия за 35 г. на нефтения терминал Росенец. До този момент пристанището носеше на държавата 8 милиона евро годишно от такси. Според концесионния договор таксите вече се събират от Лукойл, който пък се задължава да плаща фиксирана концесионна такса от 385 000 евро годишно и сложна за изчисляване променлива такса в зависимост от стокооборота, която възлиза на около 300 000 евро.

- 14 септември 2011 г. Френското списание L'Express публикува разследване на Александър Леви, което установява липсата на постоянен граничен и митнически контрол в пристанище Росенец. Митническият пункт в Росенец е затворен месец по-рано, през август, като обяснението е реорганизация на работата на Агенция "Митници". Съоръжението в Росенец, което е важно за националната сигурност, се охранява от руска и българска охранителни фирми, констатира публикацията, в която се поставя и въпросът за готовността на България за Шенген.

- 12 март 2012 г. Министър Цветан Цветанов отговаря на парламентарно питане на депутата Лъчезар Тошев (Синята коалиция). От отговора се разбира, че месец след публикацията на L'Express в Росенец са влезли инспектори на Европейската комисия и проверката е приключила с препоръки за актуализиране на плана за сигурност на пристанището. Цветанов обяснява, че Росенец се пази по шенгенските правила, но не става ясно дали в порта има перманентно физическо присъствие на служители на Гранична полиция. Потвърдено е, че Росенец се охранява от фирма ЛУКОМ-А, която е изцяло руска собственост.

- 11 април 2012 г. Отговорът на Цветанов предизвика нова публикация на L'Express. Главният редактор на служба "Свят" Марк Епщайн този път директно пише, че пристанище Росенец "има всички признаци на руски анклав в Европейския съюз". Основен проблем е отсъствието на гранични полицаи и на митничари в Росенец, където миналата година са акостирали 414 кораба. Към днешна дата тези инсталации остават под екслузивната охрана на Лукома, руска охранителна агенция - припомня френското издание.

- 19 април 2012, в официален писмен отговор на Пресцентъра на Гранична полиция на запитване на LiveBiz вече се твърди, че в “Росенец” има 24-часово присъствие на служител от Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас.

Излиза, че медийният натиск и проверките на ЕК са дали резултат. В периода 12 март -19 април на пристанището освен дежурния пожарникар се е появил и дежурен български граничар.

От Пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР отговарят още, че охранителните дейности в порта наистина се осъществяват от дъщерното дружество на „Лукойл България“ - фирма “ЛУКОМА-А – България” АД.

„Тази дейност на фирмата е лицензирана по съответния ред и по никакъв начин не е свързана с дейности по охрана на морската граница. Фирма “ЛУКОМА-А – България” АД няма никакво отношение към охраната на морската държавна граница на Република България, която е и външна граница на ЕС“, пише в писмото на МВР до LiveBiz.

Въпросът обаче не е за морската граница, а за морската врата на България - пристанище Росенец, охранявано от фирма, която е 100% руска собственост.

Предстои да видим дали важната промяна с появата на дежурен граничар ще е достатъчна, за да изгуби пристанище Росенец признаците си на руски анклав, така че България да вдъхва пълно доверие на европейските и шенгенските партньори.

Публикувана на 04/22/12 04:19 http://www.bivol.bg/rosenec-police.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване