04/26/12 17:15
(http://www.bivol.bg/)

Wikileaks: Алтернативен Набуко - "знак от отвъдното"

400px-2010Nabucco_and_South_Stream

Визитата на президента Първанов в Азeрбайджан през 2009 г. е вдъхновила азерските власти за алтернативен проект "Набуко", който минава от Туркменбаши, през Баку, грузинското пристанище Поти и пресича Черно Море до Варна, като така се избягва турската територия.

"Вижте това, това е знак от отвъдното" - възкликнал зам.-директорът на азерската газова компания Насиров пред американски дипломат, чертаейки на картата правата линията на бъдещия газопровод.

Конфиденциалният доклад е подписан от зам.-посланик Доналд Лу и е от 22 декември 2009 г.

Лу обаче не изглежда убеден от това предложение, тъй като ключови технически детайли остават неясни и цената може да бъде астрономическа.

Азeрбайджанската страна се надява и на подкрепа от ЕС, защото техният проект комбинира два ключови елемента от проекти, които вече имат "благословия" от Европа: транзит през Черно Море (Бял Поток) и Набуко. Българската опция е била толкова интересна за азeрбайджанските компании, че е получила специално внимание от страна на президента Алиев.

Много, но малки тръбопроводи през Черно Море

Според Насиров техническият проблем с налягането на един голям газопровод може да се заобиколи с много, но малки, паралелни тръбопроводи. Той отхвърлил нуждата от компресорна станция в Черно Море с аргумента, че в Грузия може да се построи мощна компресорна станция, а в България да се построи декомпресорна станция, която да засмуква газа. Всеки от тези малки газопроводи би имал капацитет от 8 милиарда куб.м.

Цената на това съоръжение ще е около 10-12 милиарда долара, като още 10,5 милиарда са нужни, за да се построи участъка от Варна до Баумгартен.

"Сега му е времето: Туркменският газ е свободен"

Според Насиров има уникално съвпадение на събития, които биха улеснили построяването на такъв тръбопровод, тъй като Туркменистан има свободни количества газ и активно търси опции, за да намали зависимостта си от Русия. Русия пък не се нуждае от туркменския газ.

Той показал на зам.-посланика мейл от представителя на ЕК Брендан Девлин, в който пишело, че Европейската комисия няма да издига правни пречки пред подобен проект.

Въпреки тези уверения, американците остават скептични доколко плановете на SOCAL и азeрбайджанското правителство за такъв мащабен проект са сериозни. Дали е възможно технически да се осъществи такъв пренос без подводна компресорна станция, която е изключително скъпа? - пита се Доналд Лу.

Заключението на посолството е, че SOCAR търси активно възможности да заобиколи Турция. Алтернативният Набуко с многобройни малки тръби е израз на тази воля. Според посланика Насиров иска да каже, че турският газов оператор BOTAS не може да сключи друг голям газов договор. Дори да има политическа воля, фирмата може да няма достатъчно финанси и правителството на Турция ще трябва да финансира договорите. Ето защо азeрбайджанското правителство разработва и "План Б" без турско участие.

"Алтернативният Набуко" от отвъдното - в небитието?

След посещението на Първанов в Азербайджан българският посланик Васил Калинов даде изявления за азерски медии, в които загатна за революционна технология, която може да докара азерски газ до България.

По повод на сегашното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Баку той каза пред БНР, че е имал предвид технологията с компресиран газ.

"Алтернативният Набуко" под Черно море днес изглежда изоставен, тъй като всички варианти на трасето, които се коментират, влизат в т.нар. маршрути по южния газов коридор и не заобикалят Турция.

"По южната дъга на газовите коридори ще се работи. А, за да се случи това е необходимо всяка една страна да свърши своята част от ангажиментите. България положи, през последните години, доста усилия. Но всичко зависи от това, колко бързо ще се изгради връзката на газовите системи между България и Турция", каза Калинов.

Публикувана на 04/26/12 17:15 http://www.bivol.bg/altnabucco.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване