04/26/12 06:47
(http://www.azcheta.com/)

Детектив от женски род: Прешъс Рамотсве

Когато Ицо от "Книголандия" - ми препоръча книгата на Алегзандър Маккол Смит като търсено женско четиво, веднага реших да я прочета. И макар в началото да бях убедена, че отново ще се „разминем“ в мненията си (книгата ми тръгна леко мудно, очаквайки типичния крими-стил), съм безкрайно щастлива, че се сблъсках със света на маа Рамотсве – основател на „Дамска детективска агенция №1“.

Действието се развива в далечна Ботсвана. Страна, преживяла доста промени, разположена в Африка и пълна с предразсъдъци и суеверия, но и с честни хора, отдадени на отглеждането на своето богатство – добитъка. Прешъс Рамотсве, дъщеря на бившия миньор Обед, е свободомислеща дама, надарена както във фигурата, така и с любовта на баща си и братовчедка му. Останала без майка съвсем малка, девойката е отгледана и възпитана с много внимание и отдаденост, израствайки хубава и умна. Прекалено умна на моменти.

За нещастие, любовта е сляпа и понякога не гледа какво си постигнал или какво можеш – връхлита те и унищожава живота ти, разбивайки на пух и прах мечтите ти за щастлив живот… Какво ти остава? Да изпълзиш изпод развалините и да поемеш напред, захващайки се с нещо ново, необичайно и екзотично, като основаването на „Дамска детективска агенция №1“ например.

Става ли една жена, живееща в строго патерналистично общество, за частен детектив? Защо не! Развитието на скромната агенция на маа Рамотсве показва тъкмо това – понякога жените могат да са по-добри в смятаните за чисто мъжки професии, защото са надарени с интуиция, а и са доста по-наблюдателни ;)

Разкриването на фалшивия баща, съдбата на изчезналия съпруг и на малкото момче, както и на другите детективски случаи, поети от детектив №1, всъщност приличат на допълнение. Допълнение към нравите на жителите на Ботсуана, допълнение към пъстрата картина, осеяна с амулети мути, чай ройбос и природни пейзажи, толкова далечни от нас…

Книгата е като пътуване в една непозната страна – много различна, много пъстра, говореща на сетсуана и блещукаща с диамантен блясък. И ако смятате, че липсата на секс и кървави убийства, описани от упор, лишават детективските загадки от очарованието им, по-добре изобщо не започвайте да четете!

Вземи тази книга с отстъпка!




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване