04/29/12 08:22
(http://www.azcheta.com/)

Свещената книга на Зеления диктатор

Приживе Муамар Кадафи ме "впечатляваше" с уникалния си стил на обличане. В стремежа си да бъде истински лидер на нацията, дори в модно отношение, Муамар винаги се отличаваше с цветни одежди на фона на еднотипно и скучно облечените съветници около себе си. Няма как да пропуснем и слънчевите очила и зализаната прическа, разбира се. Затова беше повече от логично да проследя с интерес с какви политически възгледи е управлявала народа си тази модна икона, след като ми попадна новото издание на "Зелената книга", пуснато миналата година от "Библиоскоп" с доста интересно решение за размяна на 1. и 4. корица.

Книгата е кратка, за разлика от управлението на Кадафи, но трябва да се признае умението на авторите на "Зелената книга" (всички сме далеч от мисълта, че някой пише сам подобна доктрина) демагогично да съберат в 100-тина страници най-важните неща за средностатистическия гражданин/поданик. Семейството, жените, работата, заплащането, прислугата, медиите, парламентът, партиите, класите, референдумите, малцинствата, спортът, образованието... Има и още... Кадафи опитва да обхване почти всички аспекти на живота, за да е сигурно, че либийският народ няма да има почти нищо, в което да не "усеща" присъствието на своя лидер. И нали не се съмнявате, че истината за всяко от тези неща е само една - описаната в "Зелената книга", единствен легитимен изразител на Третата универсална теория.

"Зелената книга" е разделена на три подкниги - политически, икономически и социални аспекти на въпросната теория. Какво си струва да бъде отбелязано като идеи: демокрацията е равна на поробване; представителната демокрация трябва да бъде заменена от пряка демокрация на няколко нива (което не представлява ли отново представителна демокрация?); работниците не трябва да получават заплати, а част от произведеното; жените имат равни права с мъжете, но не равни задължения. На практика, социалните аспекти изглеждат ОК дори от не-особено-лява гледна точка, но наивността на първите две книги може да ви шокира. Най-малкото да ви върне в епохата на разменната икономика.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване