05/01/12 07:15
(http://www.azcheta.com/)

Скарлет, но не О`Хара

Искрено се удивлявам, когато попадна на адски добри книги. Не само добри като сюжет, но и със страхотни поуки...

Ако си мислите, че говоря за приказки или нещо от сорта – дълбоко грешите! Този път ще ви разкажа за една тийнейджърка с разведени родители, тръгнала по пътя на самоунищожението, само за да се завърне спокойна, силна и проумяла какво е истински ценното и как да го постигнем.

Скарлет е на дванайсет. Има пиърсинг на езика, доматеночервена коса и шантави обувки с клиновидни високи токове. Има майка и баща, които обаче са разведени и на които момичето не може да прости, че са разрушили щастливия й живот. Дотук добре, но своенравната Скарлет (много ми напомня на Скарлет О`Хара от „Отнесени от вихъра“), сякаш като отмъщение, не желае да спазва никакви правила и прави глупост след глупост, принуждавайки учителите да я изритат от шестото поред училище. С това чашата прелива и майка й взема най-трудното и може би най-правилно решение – да изпрати момичето при баща му в Ирландия.

Пристигайки при новото семейство на баща си в забутаното малко селце Килимор, Скарлет е изправена пред тежки изпитания: да преодолее омразата си към новата съпруга на баща си - Клеър; да се справи с унищожителното чувство, че има и друго дете – Холи (която я следва по петите); че Клеър е бременна и че баща й няма никакво намерение да се върне при нея и майка й. Освен това, момичето е принудено да ходи в малко селско училище, в което всички ученици учат заедно. Прекалено много проблеми накуп, нали?

И ако първите опити на Скарлет да се впише в общата картина са пълен провал и завършват с бягството й от час през прозореца, оттук започва и дългият път, извървян от едно малко, уплашено момиче. Момиче, което за едно лято успява да намери себе си и да открие първата си любов.

Любов? О, разбира се! Под формата на принц, яхнал тъмният като нощта кон Миднайт. Принц Киян – кльощав, тъмноок и с разрошена коса, който открива Скарлет под лешниковото дърво на желанията и й показва колко хубаво е да живееш в магично място като Килимор. Тайнствено момче с аромат на дива мента, показващо й вълшебството на спокойствието и щастието.

А проблемите? Ами те неусетно остават зад гърба на Скарлет. Защото любовта, дарена й от новото семейство на баща й, от собствената й майка и от Киян, й дават силите да проумее, че въпреки ситуацията, тя също може да е щастлива. И макар вълшебното лято да приключва, то поставя началото на няколко нови живота – на новото бебе Хейзъл и на преродената Скарлет.

Ако никога не сте се сблъсквали с подобни проблеми, може би книгата няма да ви допадне или поне няма да ви засегне толкова дълбоко. Ако обаче някога някъде сте се срещали с трудностите на децата на разведени родители, бунтуващи се срещу всичко и всички – тази книга е за вас. Майсторското умение на Кати Касиди да пресъздаде реалистични картини на чувствата на героите, превръща книгата в наръчник по оцеляване за децата на разведени родители. Децата, които са най-засегнати от разбитите съдби на хората и които най-малко знаят как да реагират на подобни неприятни събития.

Ревюто е първоначално публикувано в Детски книги.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване