05/03/12 20:09
(http://www.stancianegra.com/)

Манипулираха лагерните спомени на Благой Попов

кориците на двете издания

Комунистите винаги са разглеждали историята преди всичко като инструмент на политическата борба и "ковка" материя, годна за манипулация с тежките чукове на пропагандата. Поколения българи учеха за фашисткото управление на "кръволока" Цанков, макар професорът да визма властта две години преди Мусолини да се самопровъзгласи за Дуче (1925г.), Ботев пък беше изкарван едва ли не някакъв пророк на марсизма-ленинизма, заради един стих.
Имайки предвит това, не се изненадах особено от новият вид на преиздадените от "Изток-Запад" спомени на "героя от Лайпциг" Благой Попов. Томчето, в което Попов описва ареста, сталинската пародия на процес и 17-те си години заточение из съветските лагери на смъртта, излезе за първи път в България през 2009 г. благодарение на печатница "Христо Христов". Заглавието - "За да не се повтори никога вече", такова каквото сам авторът бе избрал. То е важно, защото разкрива мотивацията на Попов да седне зад белия лист в последните месеци от живота си. Именно в заглавието е и директната присъда на комуниста (той все пак остава такъв до края) Попов над болшевишкия терор - това никога не трябва да се повтаря!

 "Изток-Запад" обаче, пуснаха мемоарите с ново заглавие - "От Лайпцигския процес в сибирските лагери", макар в книгата да няма и ред за Лайпциг, за процеса и за коминтерновската борба срещу фашизма. Повествованието започва със заминаването на Попов за СССР и завърпва със завръщането му в България през 1954 г. След мое запитване, на какво се дължи тази промяна, от издателството отговриха, че са взели правата от Българското освободително движение в Париж, където през 1984 г. книгата била отпечатана с това заглавие. 
И така да е, подобна промяна на оригинала за мен е странна. Още по-страна е в комбинация с предговора на проф. Искра Баева, видна червена фалшификаторка на история. Та вместо предговора на политемигранта и бивш комунист Петър Семерджиев, който пръв издава спомените на български език в Израел през 1980 г. имаме диаметрално противоположен по смисъл и съдържаие текст на Искра Баева, директна пледоария в защита на Георги Димитров, посочен от Семерджиев, а и от самия Попов, като основен виновник за трагичната му съдба


Ето какво пише през 1980 г. Петър Семерджиев:
В брой 5 от 1935 г. на "Работнически вестник" органа на нелегалната по онва време БКП е отпечатано "Решение на ЦК на КП на България по повод декларацията на др. Попов и др. Танев". В него се твърди" Др. др. Попов и Танев не се солидализираха с линията на др. Димитров на процеса и пречеха на провеждането и." ..
Тези два документа бяха придружени от статия на Васил Коларов, озаглавена "За поведението на др. др. Танев и Попов на Лайпциския процес" . В нея могат да се прочетат думите: "Но доколкото те се опитват да се оправдават, едва ли тяхната самокритика може да се счита за задоволителна".Те разкриваха двуличието на човек, който се ползуваше от случая, за да прояви своята зла отмъстителност. За фракционната дейнсот на Коларов и Димитров всякаква самокритика на Попов и Хаджитанев не беше достатъчна, а обвиненията им  срещу тях бяха необходими, за да разчистят своя път към ръководното място в българската компартия, което те бяха заграбили. От тяхно име и с тяхно участие започна невиждана вакханалия, в която беше обхваната българската политическа емигация в Съветския съюз. В нейния разгар Георги Димитров беше провъзгласен за партиен вожд с пръв негов помощник Васил Коларов
Публикувана на 05/03/12 20:09 http://www.stancianegra.com/2012/05/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване