05/06/12 19:37
(http://greentech-bg.net/)

Pearl River Tower – енергийно най-ефективния небостъргач в света

„Днес съвсем случайно без да искам попаднах в центъра точно до Pearl River Tower. Това е най-енергийно ефективния небостъргач в света за момента. Висок е 310 метра и е проектиран да си произвежда сам енергията от вятъра и слънцето, може и да отдава енергия и на съседните сгради.“

Тази бележка на Станимир Станев  във Фейсбук естествено провокира интереса ми да потърся повече информация за тази уникална сграда:

Застроена площ – 10,635 m2

Строителство:

Есента на 2005 : Конкурс за дизайн
8 септември 2006 : Официална първа копка
ноември 2006 : старт на подготвителните работи
Януари 2008 : започва строителството от ниво −26.2 m (−86 ft)
август 2008 : достигната е кота 0 m (0 ft)
април 2009 : 15-то ниво 80.6 m (264 ft)
ноември 2009: започва инсталацията на стъклената фасада
декември 2009: сградата е издигната до нивото на най-горната вятърна турбина
28 март 2010: изградена е най-високата точка
март 2011: строителството е завършено

Pearl River Tower е проектирана от Skidmore, Owings &Merrill (SOM), които решават да превърнат една офис сграда в модел на използването на чисти технологии и устойчивост. Сградата се намира в китайския град Guangzhou. Когато архитектите се готвят за конкурса за изграждане на административна сграда на China National Tobacco Corporation, те решават да предложат един небостъргач-експеримент, който да бъде енергийно ефективен до степен net-zero-energy. „Ние знаехме, че тази огромна сграда ще бъде изградена с нас или без нас, защо тогава да не се опитаме да предложим възможно най-екологичния дизайн?“ – казва Roger Frechette, директор по устойчиво строителство в SOM.

Frechette определя “net-zero-energy“-сградите като такива, които влияят пренебрежимо на заобикалящата ги среда. В случая с тази 71-етажна сграда това означава тя да консервира и генерира толкова енергия, колкото изразходва. „Няма сребърен куршум“ – казва Frechette – “Ние трябваше да използваме комплекс от малки стъпки, за да достигнем до резултат, който е наистина значим.“ Тези стъпки могат да се разделят в четири категории: Редукция, Регениране, Абсорбция и Генерация.

Редукция

За намаляване на консумацията на енергия в сградата, дизайнерите са подбрали подходяща ориентация на сградата; енергийно-ефективна „опаковка“ на сградата, използване на дневната светлина и специализирани контролни системи на сградата. Чрез ориентацията на сградата сутрешното огряване на слънцето се използва максимално, като в същото време ефекта от силното обедно и следобедно греене е минимизиран. На южната фасада са инсталирани стъклени витрини от специално стъкло и двуслойна изолация на стените за намаляване на температурния обмен, с което се намалява нуждата от климатизация.

Регенерация и абсорбция

Въздушните потоци от всеки етаж се насочват към южната фасада на сградата, където се пропуска в кухини между двата слоя на изолацията на стените. Този сух и горещ въздух след това се насочва за използване за изсушаване на въздуха (passive dehumidification). Много други системи също изпълняват двойни функции – перфорираните тавани позволяват използването на дневна светлина вместо изкуствено осветление, както и пропускат студен въздух за охлаждане, задвижван от вентилационната система. В сградата има вградена и геотермална охладителна система, чрез която вода се охлажда от 37,7 С до 24 С преди да бъде подадена към охладителните кули.

Генерация

Според Rob Bolin, един от директорите по устойчив дизайн на SOM горните три стратегии намаляват енергийната консумация на сградата с 65% спрямо китайските стандарти. За да достигнат крайната си цел net zero energy, дизайнерите интегрират три технологии за генериране на електроенергия – вятър, фотоволтаици и микротурбини.

Вятърните турбини използват преобладаващите ветрове от юг, което понижава налягането в северната страна на сградата. Спесифичната форма на сградата спомага за усилване на въздушното течение при вградените „входове“ на вятърните турбини, което е изчислено от дизайнерите на 2 пъти и половина. Според Frechette турбините ще произвеждат почти 15 пъти повече електроенергия от типична вятърна турбина на стандартна кула.

По материали от: http://archrecord.construction.com/features/archives/0612casestudy-1.asp

Публикувана на 05/06/12 19:37 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/MPegUZhnEd0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване