05/06/12 16:17
(http://ivo.bg/)

Герговден

В България може да е Гергьовден, но в Пловдив днес е направо Герговден. Мечтата на червения олигарх Георги Гергов да получи висок партиен пост, която той от години не крие, се осъществи. Избран е за председател на Градския съвет на БСП в Пловдив.

Това събитие е ценен принос към откровението за ценностите, изповядвани от партията, горда наследница на борбата срещу капитализма. Колкото повече ценности има в банката един другар, толкова е по-вероятно останалите пролетарии от партийната върхушка да се обединят около вдъхновяващото му богатство и да застанат до него с протегната ръка, а после да я вдигнат при гласуването.

В БСП и преди са правени опити да бъде върнато дължимото на активни борци за червен капитализъм. Само че досега бяха номинирани предимно банкери, като бившият „честен частник” Венцислав Йосифов, предложен от другарите си за кмет на София през 2007 г.. Подобен неуспешен опит направиха и 4 години по-рано с банкера Стоян Александров.
След техния провал Георги Гергов явно е решил сам да хване златния телец за рогата и да атакува най-напред по фланга в самата партия, възсядайки втората по големина местна организация на БСП.

В навечерието на конгреса на БСП, когато всички оцелели симпатизанти на комунизма следят стреснати, трогнати и разочаровани битката за партийния връх, инвестицията на Гергов в залаганията вероятно ще вдъхнови противниците на Станишев. На предишния конгрес от 17 октомври 2010 г. Георги Гергов се саморекламира от трибуната като алтернатива на партийния си лидер. Макар и без да го споменава поименно, той го определи не без презрение като един от онези, които са „расли по резиденции” и призова съпартийците си да подкрепят „доказаните” активисти на БСП, т.е. онези, които са се превърнали в милионери. Друг „самонаправил се” богаташ от същия този кръг, главният редактор на в. „Труд” Тошо Тошев ( който в момента обитава с новия си вестник „Преса” площ на територията на придобития от Георги Гергов ЦУМ в центъра на София), отдели почетно и широко място във вестника си на думите на успешния си камарад. И Тошев, и Гергов, както е известно, са от кръга на Георги Първанов.

Най-веселото в случката е, че Георги Гергов е цитиран да изобразява голяма изненада от доверието, което другарите са му гласували. Така човекът, чието забогатяване се свързва с отглеждането на свине, направо ни закла, взе ни за мезе. Театралничи мажоритарно в рамките на пържолитарното мислене, а верващите са блажени, макар и да не са се облажили лично.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване