05/07/12 08:42
(http://www.azcheta.com/)

През месец май “Заедно четем, заедно се забавляваме”

Хубавото на четенето през пролетта е, че все по-често успява да ни измъкне от зимните пашкули и с хубавото време ни провокира да четем на открито, сред природата, а в допълнение зачестяват и страхотните книжни инициативи, които да ни събират заедно – да четем и да се забавляваме, да обичаме книгите и да преоткриваме насладата от споделянето им.

Традиционно май е любим месец на интересните книжни събития, но тази година освен парадните и официални тържества около 24 май ще имаме възможността да се насладим на книгите и много лично, интересно и креативно с инициативата на фондация СМАРТ “Заедно четем, заедно се забавляваме”, която ще се проведе в рамките на 3 седмици – от 6. до 27. май в София.

Основните събития по време на кампанията са “Веселите работилници”, които ще помогнат на софиянци да се забавляват като създават оригинални и уникални подвързии за книги от хартия, плат и мукава, а след това ще ги доукрасяват с моливи и боички, мъниста и копчета. Материалите за подвързиите ще бъдат осигурени от организаторите, а доброволци от „Ландо: Арт и Хоби“ и SOS Детски селища ще помагат на участниците в творческите задачи.

Веселите работилници” са отворени за семейства със или без деца, партньорски двойки, приятелски групи и всевъзможни книжни ентусиасти, а единственото условие, което организаторите поставят, е всички да работят заедно.

Участниците в работилниците за подвързии ще имат шанса да участват и в конкурс за „Най-оригинална подвързия за любимата книга“, където с помощта на жури ще бъдат избрани 10 впечатляващи и красиви подвързии, чиито създатели ще получат книжни награди.

Веселата работилница“ може да посетите на 12 май от 10,00 до 16,00 ч. в Южния парк в София по време на традиционния празник на спорта и семейството „Фамилатлон“, както и на 19 и 20 май от 10,00 до 16,00 ч. в читалищата „Братя Миладинови“ в кв. „Княжево“, „Средец – 1926“ в район „Красно село“ и ОКИ Дом на културата „Искър“ в ж.к. „Дружба 1“, които са партньори на кампанията.

За да бъде пълен книжният празник всяка от работилниците ще има и обособен и специален кът за четене на приказки, където всеки ще може да сподели свободно и своите интерпретации, критики или други любими приказни истории. На събитията ще има още много игри, забавни скечове и приказен интерактивен театър.

По време на цялата кампания в трите партниращи читалища ще има организирани и специални дарителски кътове, където всеки желаещ може да дари част от своите детски книги на децата и младежите от SOS Детски селища и така по своеобразен начин да сподели емоцията на четенето като подарък без цена.

Повече подробности за различните инициативи в кампанията “Заедно четем, заедно се забавляваме” може да намерите в книжните събития на Читалнята или на сайта на фондация СМАРТ.

Не пропускайте този следобяд да прочетете и как чете Христина Богданова, организатор на кампанията “Заедно четем, заедно се забавляваме” , в рубриката “Как четеш?

Очаквайте съвсем скоро и тийзър видео за “Веселата работилница” и подвързиите, които ще правим там.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване