05/08/12 10:30
(http://www.bivol.bg/)

Саркози ще е щастлив пенсионер*

sar

Ако заседава в Конституционния съд Никола Саркози ще получава по 11 500 евро на месец, без да се броят облагите в натура.

Никола Саркози няма да е в нужда. Каквото и да реши за бъдещето на политическата си кариера, той ще се ползва от предимствата давани от Републиката на бившите държавни глави. Най-напред, ще получава пенсия от 6000 евро бруто, която се дава на бившите президенти независимо от продължителността на техния престой в Елисейския дворец. После той може да заседава в Конституционния съд в качеството си на бивш Президент и да получава за това 11 500 евро нето на месец.

Наистина, Франсоа Оланд обеща да премахне тази възможност бившите президенти да бъдат назначавани пожизнено в тази институция, но ако парламентът одобри премахването, то не би трябвало да е ретроактивно. Между другото, държавата дава на бившите президенти и премия за "специални нужди", за да "компенсира ограниченията, понасяни заради упражняване на статута (sic.)", за която не се знае колко е голяма.

Безплатни и неограничени пътувания в бизнес класа на Ер Франс

Но най-вече държавата предлага поредица от облаги в натура, разписани в "решение" подписано от Лоран Фабиус през 1985 г., когато беше премиер-министър на Франсоа Митеран. Служебен апартамент, "мебелиран и оборудван", двама полицаи за охрана, служебна кола с двама шофьори и не по-малко от седем сътрудника (шеф на кабинета, двама асистенти, функционер в държавния архив и три секретарки).

В добавка Никола Саркози ще може да пътува безплатно, благодарение на две карти за безлимитни пътувания, едната за Ер Франс, в бизнес класа, другата за държавните железници в първа класа. Най-накрая, ако пътуват в чужбина, бившите държавни глави са приемани от френския посланик, който трябва да им улесни престоя и да осигури "тяхното подслоняване в резиденцията на посланика или консула".

За държавата фактурата от тези многобройни облаги е солена: общата финансова тежест, която никой не знае заради разпръсването на разходите - може да бъде приблизително оценена на 1,5 милиона евро годишно за всеки бивш президент, подчертава депутатът Рене Досиер в книгата си "Парите на държавата" (издателство Seuil).

Заглавието е на редакцията. Оригинално заглавие: "Колко ще плаща държавата на Саркози след като напусне Елисейския дворец" от Тиери Фабр, списание Challenges. Превод Биволъ

Публикувана на 05/08/12 10:30 http://www.bivol.bg/sarko-pensia.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване