05/14/12 14:15
(http://www.azcheta.com/)

Идва ли краят на агенционния модел при ценообразуването на е-книгите?

Свидетели ли сме на бързо настъпилия край на агенционния модел на продажби на електронните книги? Това се питат експерти от издателския бизнес по целия свят, след като няколко големи институции в САЩ и Европа обявиха преди седмици, че разследват начина на ценообразуване на е-книгите на местно и международно ниво.

Моделът, при който издателствата определят твърда цена на заглавията и взимат 70% от нея, се наложи през 2010 година, когато Apple пусна своя таблет iPad и електронната книжарница iBookstore. Същите условия важат и за всички останали търговци на е-книги, които нямат право да променят заложената от издателствата цена на заглавията.

Агенционният принцип на ценообразуване бе сочен за пряка реакция срещу решението на Amazon да продава електронни книги за своя четец Kindle на цена от $9.99, с което на практика занижи сериозно приходите на издателствата от отделните заглавия.

В началото на март тази година американското Министерство на правосъдието обяви, че е започнало разследване на цените на електронните книги, фокусирайки се в съгласуваното им увеличаване от страна на група компании.

Под ударите на закона са заплашени да попаднат Apple и пет от най-големите издателства в света Penguin, Simon & Schuster, Hachette Book Group, Macmillan и HarperCollins, вече наричани от експертите в издателския бизнес “Price-FIx 6” - “Голямата шесторка на фиксираните цени”.

За пръв път за подобно разследване се заговори през декември 2011 година, когато Европейската комисия намекна, че е започнала разследване за изкуствено завишаване на цените в сектора.

Според издателя Майк Шацкин, собственик на The Idea Logical Company, налагането на евентуални санкции на “Price-FIx 6” ще се наложи ползването на хибриден модел, при който издателствата ще трябва да определят две различни цени - Amazon ще продължава да получава голям процент отстъпки, отново налагайки сериозно намаление в цените си, а Apple и останалите дистрибутори да продават на агенционен принцип.

Най-големи потърпевши от евентуалното разпадане на агенционния модел ще са самите автори, сочат експерти. Според тях налагането на по-големи отстъпки не само ще намали приходите на писателите, но и ще направи пазара трудно достижим за по-неизвестните имена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване