05/15/12 07:41
(http://www.azcheta.com/)

Фондация "Елизабет Костова" празнува 5-годишен юбилей

Своя 5-годишен юбилей ще отпразнува тази година фондация "Елизабет Костова" и това е повод за организацията да отчете свършеното досега и да добави още събития към така или иначе богатия си литературен календар.

Петото издание на семинара за творческо писане в Созопол е от 24 до 27 май и ще събере 21 писатели, редактори и издатели от България и от англоезичния свят. Темата на юбилейното издание “Местописане: мястото като източник на вдъхновение и обект на изследване” ще бъде изследвана в рамките на кръгла маса със същия фокус и лекцията на американския писател Бари Лопес, озаглавена „География на сюжета”.

За пръв път тази година в рамките на фестивала "СтолицаЛитература", който ще се проведе в София между 29 и 31 май, ще бъде включено и представяне на българския брой на американското литературно списание „Абсент” с участието на редактора на списанието Дуейн Хейс, авторите и преводачите на броя. В същия ден - 29 май, но от 19 ч. в Червената къща ще се проведе и традиционният Международен литературен пърформанс, в който тази година ще се включат Бистра Величкова, Гарт Грийнуел, Гарард Конли, Дилейни Нолан, Каб Тран, Кати Флан, Николай Петков, Николай Фенерски, Палми Ранчев и Филип Анастасиу. Ще бъдат прочетени и две лекции по творческо писане на американските писатели Дебра Гуортни („Писане за травмата”, 30 май от 11 ч. в клуб "Преди 10") и Бари Лопес („География на сюжета”, 30 май от 19 ч. в Библиотека по англицистика и американистика на Софийски университет), а на 31 май в разговора за съвременната литература, четенето и критиката на тема „Блоговете и социалните медии: променящи се роли и правила в литературната" ще се включат и някои от най-популярните книжни блогъри в страната.

Пет години след създаването си през юни 2007 година фондацията, носеща името на американската писателка Елизабет Костова, чийто съпруг е българин, може да отчете няколко издания на созополските семинари по творческо писане и фестивала "СтолицаЛитература", три програми, насочени към преодоляване на слабото присъствие на българската литература отвъд граница, учредяването на годишна награда за превод „Кръстан Дянков”, в рамките на която досега са отличени 9 преводачи, стартирането на онлайн платформа за съвременни български писатели на английски език: www.conteporarybulgarianwriters.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване