05/16/12 06:45
(http://greentech-bg.net/)

Направи си сам: Соларно зарядно за мобилен телефон (публикация на Дневник)

Читателят на „Дневник“ Панчо Панчев ни изпрати разказ за опита си да направи соларно зарядно устройство за телефон с подръчни материали.

Може ли човек да си направи соларно зарядно устройство за телефона в домашни условия? Може, стига да има желание.

Освен него са необходими също 4 градински лампички със слънчеви батерии – могат да се купят в магазините за осветителни тела или градинско оборудване за около 5 лв. всяка. Тези соларни клетки са с размер 3 х 3 см, което дава в най-добрия случай 1.5 V.

Лампичките се разглобяват, като се оставят само горните части, които се състоят от слънчева клетка и батерия от 1.2 V. Тя служи да се съхранява енергията, когато телефонът не се зарежда, а също и като регулатор – четирите батерии никога няма да дадат повече от 1.2 V всяка, и така батерията на телефона няма да се претовари.

Устройството се зарежда независимо от количеството светлина, разликата е само във времето, което е необходимо за това.

Измерването показа например, че батериите на 4-те лампи се зареждат със скорост 1/10 от волта за всеки 3 секунди при положение, че над тях се сложи настолна лампа. На директна дневна светлина, разбира се, зареждането става около 20-30 пъти по-бързо, в зависимост от ъгъла, под който падат лъчите, температурата на въздуха и т.н.

И последно – задача с повишена трудност: къде и как трябва да се сложи диод, за да не се окаже че вместо устройството да зарежда телефона, телефонът зарежда устройството? Това се случи при първоначалната версия, която зареди телефона, а след това започна да го разрежда. С помощта на диода обаче този проблем беше успешно отстранен.

Бързината на зареждане е зависима от времето и силата на светлината, но устройството със сигурност работи достатъчно ефективно, за да зарежда телефона по време на дълги преходи сред природата.

Публикувана на 05/16/12 06:45 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/Iwn6DrnKCEA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване