05/21/12 16:58
(http://www.azcheta.com/)

За една усмивка по радиото повече

Започвам по най-лошия за коментарен текст начин - с уговорка. С много важната обаче уговорка, че читателските награди бяха създадени само с една цел - да са ЧИТАТЕЛСКИ. Двамата с Ицо много ясно съзнавахме, че подобно нещо у нас не е правено досега и се хвърлихме в огъня без особено голяма подготовка и прилично добра техническа подкрепа. Статуетки нямаме, наградите ще са повече от символични, дори може някой да ги сметне за усмивки по радиото...

Първо хванахме най-добрите книжни блогъри в България, казахме им: "Пичове, айде сега да видим кой кого!", убедихме и тези, които първоначално не искаха да се включат, заради разбирането си, че нямат достатъчно авторитет да раздават присъди от името на цялата читателска общност, направихме журитата и дългите списъци за всяка категория. Не спряхме дотам - в първия етап дадохме възможност на всеки читател да допълни по свой вкус и предпочитания първоначалните номинации и чак тогава направихме кратките списъци с финалистите.

За втория етап сменихме мястото на гласуване, за да не ограничаваме (по)читателите да имат фейсбук профили, за да могат да гласуват. И тогава с тази наша добрина започна да се злоупотребява - стотици гласове, натрупвани в рамките на минути, многократно гласуване след техническо "шмекеруване". Малката дупчица в системата ни бе ползвана (не ми се искам да казвам "типично по български", въпреки че вероятно би било вярно) и някои кандидати се изстреляха в орбита. Така номинации, които се ползват с голям кръг почитатели (няма нищо лошо в "организирания вот" - защо иначе да трупаш почитатели, ако не можеш после да ги призовеш да те подкрепят честно), бяха доста бързичко изпреварени...

Затова сменихме системата със съвсем драконовска - гласуване не само от един компютър, но и от едно IP вече не е допустимо. Офисите с общо IP на компютрите ще пострадат от това, но всеки е свободен да гласува от домашния си компютър. И най-важното: досегашните гласове от втория етап ще се запазят, просто ще бъдат добавени чак на финала, за да не станем свидетели на бясна гласоподавателска надпревара в последните минути на 31 май, когато приключва гласуването. Просто продължаваме, нищо страшно...

Искахме да сме добри, сега ще бъдем лоши (Да ви издам тайната: Ицо ще е лошото ченге, аз ще съм доброто. Но само под прикритие!). Тези, които веднага се разсърдиха заради промените в системата, могат да бъдат спокойни за натрупания си досега вот, но ако се окаже, че новите числа се различават коренно, сърдитите ще бъдем ние.

А за нас като блогъри ще бъде по-важен вотът на журито - този, който смятаме, че не може да бъде манипулиран и който ще бъде упражнен от уважавани от нас млади и мислещи хора.

Трудно е да правиш читателски награди. Трудно е да правиш каквото и да било читателско. Правим го сякаш от цяла вечност и досега никой не ни е отказал. Няма и да ни откаже. Така че очакваме да гласувате отново, ако искате, или да бъдете честни и да не повтаряте вота си, ако вече сте гласували.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване