05/24/12 08:02
(http://www.azcheta.com/)

Бум на изоставени сови след края на Хари Потър

Снимка: Corbis OutlineЖивотинските приюти в Англия се грижат за стотици бухали и сови, изоставени от техните собственици в последната година. Тревожната тенденция, най-вероятно свързана с края на поредицата на Дж.К.Роулинг за магьосника Хари Потър, съобщава британския вестник Mirror. Феновете на момчето, което оцеля, засилвали търсенето на екзотичните домашни любимци при всяка премиера на книга или екранизация от поредицата.

Но когато историята достига до своя край, много от британските мъгъли пускат своите птици в природата, за която обаче животните не са подготвени. „Преди излизането на филмите се грижехме за 6 сови, сега са 100. Всичко е заради Хари Потър“, казва Пам Туутхил от спасителния отряд на приюта за птици в Коруен, Северен Уелс. Според нея бившите стопани лесно се отегчават, защото грижата за птиците е трудоемка и скъпа.

Авторката на книжната поредица Дж.К.Роулинг моли феновете си да спонсорират сова, която има нужда от грижи, вместо да се опитват да я отглеждат вкъщи. „Ако на някого моите книги са повлияли да си мисли, че една сова би била щастлива в малка клетка у дома, бих искала да се възползвам от възможността да му кажа с цялата си сериозност „Не си прав“.

В историята са документирани и други случаи на мания за домашни любимци, вдъхновена от литературно или филмово произведение. Например, когато Дисни представя през 1996г. своя филм „101 далматинци“, на защитниците на правата на животните им излиза доста работа, докато образоват всички желаещи за отговорностите, които произтичат от отглеждането на куче. Los Angeles Times пък пише за рязък скок на закупуването на прасенца като домашни любимци при излизането на филма „Babe”. От вестника съветват 5% от приходите от всеки филм със сладко животно да бъдат отделяни за подкрепа на приютите за животни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване