05/24/12 08:49
(http://ivo.bg/)

Генетично модифицираният 24 май и целувката на Юга

Дори на най-безспорния български празник спорим със самите себе си за неговото формулиране. Уж е празник на българската култура и писменост, но ако отидете в което и да е българско училище ще чуете ( чух го отново и аз на тържеството на моето първолаче Елена), че празнуваме деня на славянската писменост и на славянските братя Кирил и Методий. Колко славянска е онази латиница в католическа Полша и Чехия, например? Или ние сме „по-славяни“ от тях, или пък те не са никакви славяни. Славяни са само онези, които се мазнят на Москва, както излиза.

Така че , уважаеми български патриоти, не сте прави. Права е Цецка Цачева в тази държава. След среща с Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, тя е заявила, че българският и руският народ са генетично близки, а писмеността и културата са тези, които формират една народност. Явно и днешната ни власт е генетично близка до Кремъл, щом като редом с Цецка Цачева шествието по случай празника в София води не друг, а руският посланик Юрий Исаков! За назидание на българските патриоти, които държат на България повече от Русия, този срамен маскарад се предава пряко по впрегнатата за целта обществена БНТ и ще бъде доведен до знаието на българите, пропуснали случайно гледката, с помощта на всички телевизионни новинарски емисии.

А уж кандидатът за президент на Първанов и на БСП Ивайло Калфин, който формулира любовта към Русия като задължително условие за българския патриотизъм, бил загубил изборите! Какво тук значи някаква си личност, когато оповестеният от него принцип цъфти победоносно днес и ни се надсмива по този категоричен начин!

Ето с какво Цачева е заслужила това благоволение най-българският празник да бъде русифициран толкова откровено:

„И тогава, когато и българите, и русите пишем на една азбука, това е едно ядро, от което се надграждат всички отношения в културата, в изкуството. Мисля си и се надявам да бъде споделено, че ценното, което имаме, народите на България и Русия, е общата ни азбука, традиционно близките ни култури, които съм убедена, че и занапред ще се развиват толкова близко и приятелски, както е било досега, особено в сферата на духовността“, каза Цачева ( Медиапул)

Известно ли е на Цачева, че българската духовност е водила тежка, но успешна в крайна сметка патриотична война за независимостта на своята екзархия срещу натиска на Русия да не позволи на българите да получат духовната си свобода , защото тя противоречи на руската имперската политика да представя пред света „вси славяни“, налагана над западните славяни с огън и меч, а над нас-с коварство и „любов“? Едва ли. Каквото и да се пее в песента на 24 май, истината е, че всъщност означава на практика: „Назад, неукият е слънце“, който в душите грей- каквито душите, манипулирани от десетилетия, такова ни е и управляващото слънце.

На срещата с руската пратеничка е бил и премиерът Борисов, за когото в един случайно разсекретен неотдавнашен дипломатически негов портрет, правен за служебно ползване във Вашингтон, се посочва истината: че официално гледа на Запад, но в душата си е за Русия. За поредното доказателство за това научихме от достоверни руски източници, които пак го издадоха ( защото научихме от тях за още един негов разговор му с Путин- Борисов гони рекордите на Първанов по честота на общуване с руския самодържец и има изгледи да ги надмине). В резултат на това издайничество, изтекло не случайно по волята на Кремъл, Борисов проглаголи пред български журналисти следното:

“Ние сме твърдо на запад – в НАТО и ЕС, но парите и пазарите са ни главно на изток, коментира Борисов по-късно пред журналисти в Брюксел разговора си с Путин. – При тази стагнация в Европа, нашето сирене няма да се продава във Франция, или нашите плодове и цветя – в Холандия, затова трябва да се обърнем към Изтока и там да развиваме пазарите си.”

По-специално е разгледан проектът за българския участък от газопровода „Южен поток“. Борисов добави, че руските и българските експерти работят много, спорят, предоставят се много искания за плащания, които нашата страна не е потвърдила. Малко трябваше да ги успокоим в претенциите хората, които преговарят, с един подобен разговор, каза още Борисов.

От съобщението на Кремъл става ясно, че Путин и Борисов са „подчертали са важността на неотдавнашната визита в България на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил“.

Министерският съвет не съобщи нищо, както и миналата седмица, когато на посещение в Москва по енергийни въпроси бе икономическият министър Делян Добрев. Тогава от неговото министерство съобщиха за визитата му едва, след като тя стана известна от съобщение на сайта на „Газпром”.(БЛИЦ)

Ами да, Путин изпроводи тук патриарх Кирил, а Борисов демонстративно му целуна ръката. Сега Путин иска да чуе отзиви от целувката на Юга за целите на „Южен поток“. Няма да си говорят за някакви си нарушения на човешките права в Русия,я! Там вече откровено възстановяват съветската практика да пращат критиците на властта в лудницата, както постъпиха с един известен блогър, остър критик на симбиозата на путинизма с подчинената му руска църква.

Борисов може и да не е чувал ( кой да му каже нещо толкова „маловажно“, а и той самият е чел предимно за вожда на червенокожите, както сам призна гордо), но на 12 май градският съд в Петрозаводск разпореди председателят на Младежката правозащитна група на Карелия Максим Ефимов да бъде изпратен в психиатрична болница за провеждане на експертиза.

Ефимов публикува в своя блог статия под заглавие „Карелия се умори от попове“. В нея той сравни църквата с партията на президента Владимир Путин Единна Русия. Ефимов обвини църквата в редица грехове и използва много остър език.( Кафене.нет)

Но нека и ние почерпим информация от възможно най-достоверни източници. Когато става дума за руската пета колона, трудно може да се намери у нас по-меродавна трибуна от в. „Стандарт“ . Тъкмо той ни подшушва своя екслузивна информация, според която по време на разговора между Путин и Борисов отново е било потвърдено, че процедурите за „Южен поток“ вървят в срок, както и ангажиментът на българското правителство до 15 октомври да бъде подготвено всичко за взимането на окончателно инвестиционно решение.То ще даде зелена светлина за старта на реалното строителство на газопровода на българска територия, което е от изключително значение за Русия, която чак тогава би могла да започне изграждането на морския участък от тръбата. Москва трябва да е сигурна, че достигайки до българския бряг, газопроводът ще продължи да се строи на запад, обясняват експертите.

Явно Москва е сигурна. Защото тройният и шлем, обявен от предишния кремълски оръженосец в България Георги Първанов, е всъщност добре подсигурена стратегия за проникване в България и чрез нея в ЕС с помощта на три хода. Ако не става с Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“, остава най-зрелищният като (буквално) проникване. Защото „Южен поток“ ще разкопае огромни траншеи тук, но това не тревожи нито уж много будните „еколози“, нито техните подстрекатели, които разиграха пиесата с протестите срещу някакви американски немерения да ни докажат наличието на шистов газ в България. Самият Борисов пък направо ляга и става напоследък с „Южен поток“ от хвалебствия за този руски проект, превеждайки от руски телефонните си разговори на популистки български жаргон: това означавало за България пенсии, заплати и асфалт!

А защо свали напълно напълнените гащи с надписа „дивесификация“? Отговорът на този въпрос дава в анализа си от Лондон сайтът на бившата българска секзция на Би Би Си Кафене.нет

Какво стана с диверсификацията?

Kafene.net

Тъкмо някои по-монолингвистични български политици се научиха да произнасят „диверсификация“ /на газовите доставки и трасета/ и понятието изчезна от българския политически език.

Не толкова отдавна, през септември миналата година тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков  призна в парламента, че изграждането на интерконекторните връзки със  съседните страни, от които се очаква споменатата диверсификация, закъснява. Същевременно увери, че се работи по въпроса и първите резултати ще са налице през 2013 г.

Необходимостта от връзките с газопреносните системи на съседните страни стана очевидна през 2009 г. по време на голямата руско-украинска газова криза, когато България се оказа лишена от природен газ за близо три седмици. ЕС отпусна 45 млн евро за изграждането на връзката с Гърция и 4,3 млн за тази с Румъния. Трябваше да са готови през 2012 г. ,тоест, настоящата.

Няма ги.

През септември миналата година Тройков уверявяаше, че интерконекторът с Румъния щял влезе в експлоатация през 2013 г., този с Гърция през 2014 г.,работата върху връзката със Сърбия трябвало да започне през 2013 г., а с Турция проектът бил на етапа на преговорите между газовите компании на двете страни.

Гърция, казваше Трайков, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ. Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България. Ще бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването, успокояваше бившият министър.

Пак тогава беше казано, че България си е поставила за цел през 2020 г. да не получава от един доставчик повече от 50% газ.

Последваха нови съобщения на МИЕТ: Подписан е пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Европа. Нов проект на консорциума Шах Дениз за газопровод може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни. Преди това бяхме чули бившият президент Първанов да уверява, че лично е договорил доставки на азерски газ.

При поредния кръг официални българо-турски разговори последна ново бодряшко съобщение: „България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на 77-километров междусистемен газопровод, който заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.Това обявиха в събота от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Споразумението за междусистемната газова връзка ще гарантира, че проектът е от стратегическо значение и за двете държави, тъй като ще осигури диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България.

Предвижда се тръбата да бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. годишно, с възможност за удвояване на количеството. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция, практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа“.Край на цитата.

После имаше още един аналогичен анонс: „Ще бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии, уточняват от министерството“.

Междувременно Трайков бе уволнен, а думата диверсификация изчезна от речника на управляващите.

Тези дни наследникът на Трайков заяви, че България трябва да разчита на собствените си залежи.“Силно се надяваме на значителни залежи на газ в дълбоко Черно море. Нашия блок, който тепърва ще проучваме, е по-голям от румънския, където беше отктрито находище с капацитет между 40-80 млрд. кубични метра. Техният блок е на едва 15 км от границата на нашия блок. Това е малко разстояние“, каза Добрев.

В същото време повтори, че Турция не разполага със свободни количества газ, които да предостави на България в кризисна ситуация. Тоест интерконекторът не е необходим.

Добрев само повтори това, което министър-председателят Бойко Борисов заяви от ясно по-ясно при широко рекламираната среща с премиерите на Турция и Катар: „Междусистемната газова връзка на България с Турция е далеч от реалността, защото това, което Турция може да ни даде като количества е само в критични ситуации, за което вече са водени разговори. За Катар пък не представляваме атрактивен регион за продажба на природен газ“. „Не влизаме в техните планове. Това, което сега може да се направи, е да се работи и се работи по проекта „Южен поток“, където стратегически партньор е Русия. И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия“.

Няколко дни по-късно при посещение в Габрово премиерът отново заговори за предимствата на „Южен поток“. Борисов, описва БНР, разгърна транспортна карта на газовите коридори и отново поясни пред журналисти предимствата на „Южен поток“, който се предвижда да минава през България. „Ето го „Южен поток“. Само Черно море. Най-евтиното трасе. Защо? Защото нямаме отчуждение! Има технология, която, знаете, минава и отива. Ето го тука минава, тука минава, колко много тръби. И ние затова казахме: „Южен поток“ ни е приоритет, защото колкото повече минава, ето тука през наето идеално геостратегическо разположение на България, получаваме такси, такси, такси, такси, такси, отиват за пенсии, заплати и асфалт“. Край на цитата.

През декември миналата година българското правителство даде на „Южен поток“ статут на приоритетен проект с национално значение. Същият малко по-късно бе даден и на „Набуко“, но междувременно се бе заговорило за изтегляне на Унгария и германската RWE от него, за съкращаване на трасето и на колическата газ, които да транзитира, а  Азербайджан тепърва предстои да реши дали ще доставя газ за „Набуко“ или ще предпочете да транзитира през планираните газопроводи ТАНАП за Турция и ТАП за Италия. Връзката са ТАНАП с „Набуко запад“, както се нарича съкратеният вариант на „Набуко“ е само хипопетична възможност.

Към неяснотата с „Набуко“ се прибавя и настояването на българския премиер за кредит от ЕИБ в размер на 1,2 млрд евро, но той да не утежнява платежния баланс на България.

За „Южен поток“  неясноти няма. Тези дни стана ясно, че 11-процентното намаление на цените на руския природен газ, триумфално оповестено през март, ще влезе в сила със задна дата, ако няма закъснение с подготовката за старта на „Южен поток“.

В сряда, докато Борисов пътуваше  за Брюксел, пресслужбата на Кремъл съобщи за телефонен разговор на Владимир Путин с българския премиер. /A propos Путин е президент, аналогът му в България е държавният глава, а не премиерът./

„Владимир Путин и Бойко Борисов изразиха удовлетворение от интензивността на руско-българските контакти на всички равнища, подчертаха важността на неотдавнашното посещение в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Състоя се конструктивна размяна на мнение по широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, включително търговско-икономическото сътрудничество с акцeнт върху задълбочаването на взаимодействието в енергийната сфера. По-конкретно бе разгледан ходът на реализирането на толкова важния за двете страни проект като строителството на българския участък на газопровода „Южен поток“. Изразена бе готовност за засилване на традиционно приятелските отношения между двете страни. Владимир Путин и Бойко Борисов обсъдиха  също редица актуални международни проблеми“. Край на цитата.

Ами да, За „Южен поток“ е ставало дума. За „Набуко“ ли да си говорят или за диверсификация?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване