05/25/12 06:40
(http://asenov2007.wordpress.com/)

РЕПРОДУКЦИЯ НА ОВЦАТА ДОЛИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ В България последната седмица явно се оказа подходяща за пренареждане на политическите пластове. БСП излезе от поредния си конгрес единна, но не и по-силна, традиционната десница се разпадна, след като СДС напусна Синята коалиция, а в суматохата пък ДПС заяви желание отново да управлява и прогнозира предсрочни избори през есента. Доколко сериозни и доколко илюзорни са тези процеси и резултатите от тях – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Сергей Станишев победи Георги Първанов в лидерската битка за овладяване на БСП. Защо се смята обаче, че от това БСП не стана по-силна партия?

- Тук има важен нюанс, Фили, свързан със случилото се в левицата. Мнозина слагат знак за равенство между това, че Станишев победи като остана на председателския пост и това, че Първанов загуби, като не го замени на върха. Всъщност двете неща изобщо не са равнозначни, истината е, че Станишев победи, но Първанов не загуби.

- Да, формално е така, защото той оттегли кандидатурата си още преди гласуването, но всички са наясно, че щеше да загуби и то катастрофално. Надявам се обаче, Пламен, че зад парадоксалното ти твърдение стои нещо повече от един формален факт!

- Стои, Фили, напълно резонната според мен логика, че времето и политическата ситуация в България оттук нататък работят в полза на Първанов. Сега той трябва просто да изчака резултатите от следващите парламентарни избори, за да се върне триумфално начело на БСП. Като се оттегли от пряката надпревара за лидерския пост на последния конгрес, той всъщност индиректно заяви на съпартийците си няколко неща едновременно. Първото – няма да бъда победен в пряка битка. Второто – няма да дам повод на когото и да било да каже, че разцепвам партията. Трето – предупредих ви, че Станишев е слаб лидер и не може да победи в предстоящата сериозна предизборна война с ГЕРБ, но след като не ме чувате, изпитайте го на гърба си. Четвърто – винаги съм налице, за да ме изберете и да ви поведа към големи победи. Има и още скрити послания в този жест, Фили, но да не влизаме в подробности. Важното е да се знае, че социалистите наистина нямат особени шансове на следващите избори да спечелят нещо, което да се представи като значима победа, а всичко по-малко от значима победа ще бъде тълкувано от лобито на Първанов като значима загуба. И тъй като на Станишев това ще му е вече не помня коя поред изборна загуба, съдбата му изглежда предрешена – макар отложена във времето. Всъщност това отлагане дори е добре дошло за Първанов, защото той много добре знае, че ако сега беше оглавил БСП, също щеше да я поведе не към победа, а към загуба догодина.

- Пламен, говориш категорично за изборна загуба на левицата, но няма ли в страната да се появи лявата вълна, която според Сергей Станишев вече обхваща европейските страни. Още повече, виждаме, че в десницата пък текат центробежни процеси…..

- Левицата и десницата в България не са скачени съдове, Фили, защото между тях стои един, както изглежда, все по-голям като обем, и със сигурност – все по-аморфен като идеология политически център. Това, което виждаме да става в дясно, а именно – поредната стъпка към приключване на отдавна започналите там процеси на разпад, по никакъв начин не може да бъде от политическа полза на левицата. В най-голяма степен то може да бъде от полза за ГЕРБ. Може частично да бъде от полза и за лансираната като дясноцентристка партия на Меглена Кунева, чието създаване бе наскоро обявено. Но няма как да е от полза за левицата.

- И все пак, защо се стигна до разпадането на тъй наречената Синя коалиция, чрез която традиционните десни партии СДС и ДСБ намериха начин да си сътрудничат и на местно и на парламентарно ниво през последните години?

- Тази коалиция имаше хубаво име, но иначе беше мъртвородена, Фили. И то не толкова, защото нейната програма, нейните организационни принципи или нещо друго от политическата и фасада не беше наред. Не, тя беше мъртвородена, просто защото и двете нейни съставни партии бяха изчерпали своя политически ресурс и забравили своята мисия още преди самото и създаване. Дясното в България още от самото си зараждане…..но да оставим тази древност настрани, със сигурност поне от 2001-ва година насам имаше нужда от дълбоки генетични промени, за да се преобрази и да отговори на новите условия в новите времена. Вместо това то се захвана с обикновено клониране, което, както се знае от практиката, няма как да доведе до нещо по-съществено от репродукция на овцата Доли. И в този случай съвсем не са прави редицата наблюдатели, които сега трият смутено ръце и се питат слисано – ами какво ще стане с десницата в България по принцип. Правилният въпрос в случая е – защо вече повече от десет години, откак тази десница е мъртва, на нейно място не се появява нов десен проект? Толкова малко ли са съпротивителните и творческите сили на българското общество, толкова силни ли са все още факторите, които пречат за развитието на естествени и неконтролирани процеси в дясно…..

- Пламен, ясно е, че ако изборите са днес, десните партии СДС и ДСБ няма да бъдат представени в Парламента. Има ли шанс за една година нещата да се променят?

- Съмнявам се, Фили. Не виждам да има дори намек за нов политически проект в дясно. Ако се чува нещо от тази посока, то това са идеи как да се осъществи поредното запазване на някакви отломки, които се състоят предимно от партийни апаратчици. Както видяхме, подобни игрички, поне в България, могат да продължават прекалено дълго. А всъщност дали има време за това? Ами ако изборите, както прогнозира онзи ден лидерът на ДПС Ахмед Доган, са не през лятото на следващата година, а още през есента на тази? В идеята на Доган има много здрава политическа логика. Неговата грешка може да се окаже свързана обаче с нещо, което очевидно е трудно да се отчете – фактът, че в главата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов здравата политическа логика не винаги изглежда като добра идея. Поне засега задочният диалог между двамата наистина прозвуча по странен и леко смущаващ мисълта начин. „Мирише ми на предсрочни избори!” – каза Доган и се аргументира защо. „На човек, който целият мирише на джибри, не може да му мирише на никакви избори” – заключи мъдро пък премиерът Борисов. Така той не само даде нов принос в българския политически фолклор, но и отхвърли идеята за предсрочни избори. Нищо не му пречи обаче като преспи няколко нощи, да промени мнението си и да я възприеме. Виждали сме да го прави това и с далеч по-сериозни неща, отколкото с някакви си избори.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване