05/27/12 13:24
(http://greentech-bg.net/)

В събота 50% от електричеството в Германия от слънце

Инсталираните в Германия соларни мощности в петък и събота подаваха към мрежата рекордни количества електроенергия – над 22 гигавата на час в обедните часове, съгласно информация от Institute of the Renewable Energy Industry (IWR) в Muenster. Според Norbert Allnoch, директор на института, произведеното електричество е било достатъчно да покрие 50% от нуждите на страната в средата на деня в събота.

„Никога преди никоя държава не е генерирала толкова много фотоволтаично електричество“, заяви Алнох. Няколко пъти през последните седмици Германия достигаше близо до 20 гигаватчаса. Рекордът показва, че една от водещите индустриални страни в света е успяла да покрие една трета от потреблението на ток през работен ден, в петък, и близо половината от това в събота, когато повечето предприятия и офиси са затворени.

Миналата година, след ядрената криза във Фукушима, Германия реши да се откаже от атомната енергетика, като спря осем ядрени реактора, а останалите девет ще бъдат изведени от експлоатация до 2022 г.

Държавните стимули за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) превърнаха страната в световен лидер в сферата на възобновяемата енергия – около 20% от електричеството годишно се генерира от ВЕИ. В Германия има почти толкова соларни панели колкото общо в целия останал свят и 4% от електричеството годишно се осигурява само от слънчева енергия. Берлин има намерение до 2020 г. да намали вредните емисии с 40% в сравнение с нивата от 1990 г.

Според някои критици възобновяемата енергия не е достатъчно надеждна и не би могла да захранва с ток големи индустриално държави. Но канцлерът Ангела Меркел твърди, че Германия иска да докаже, че това е възможно. Надвишаването на 20 гигаватчаса се дължи на увеличените през тази година мощности и на ясното време в цялата страна.

Подадените към мрежата 22 GW на час са значителен скок спрямо миналогодишния рекорд от 14 гигавата на час. Междувременно в Германия бяха инсталирани и свързани към мрежата 7,5 гигавата мощности през 2011 и още 1,8 гигавага през първото тримесечие на тази година. С това общия капацитет на соларните инсталации достигна 26 гигавата.

По материали от: http://uk.reuters.com/article/2012/05/26/us-climate-germany-solar-idUKBRE84P0FI20120526
figure is up from about 14 GW per hour a year ago. Germany added 7.5 GW of installed power generation capacity in 2012 and 1.8 GW more in the first quarter for a total of 26 GW capacity.

Публикувана на 05/27/12 13:24 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/R9G3RL1A8Xw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване