06/01/12 00:30
(http://nellyo.wordpress.com/)

AutoHop, програми без реклама и бъдещето на телевизията

Правото има способност да (се опитва да) задържа иновациите и ограничава потребителския избор. Право срещу иновации: това противоречие ще продължи да ни съпътства.

Преди няколко години по искане на производители на съдържание (Cartoon Network   на Time Warner) съдът забрани на кабелния оператор Cablevision да използва  нова технология – т.нар. мрежов цифров видеозапис на абонаментен принцип – услуга, алтернативна на използването на  индивидуални DVR в домовете на абонатите на кабелната мрежа в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Апелативният съд разреши: използването на мрежово, а не индивидуално записващо устройство не представлява нарушение на изключителните права на производителите на съдържание.

Сега има нов казус от същия вид:  технология  позволява на зрителите на сателитни оператори да пропускат рекламите в програмите, разпространявани наземно. 

ABC, CBS, Fox и NBC  искат да се забрани на  Dish Networks  да предлага на зрителите си  AutoHop.

Започват дела (ABC v Dish в Калифорния, Dish v ABC в Ню Йорк), подробности в LA Times. Цитират се експерти, според които това е най-значимият спор от Napster насам:  от изхода зависят бизнес моделът и бъдещето на телевизията, точно както Napster засегна основите на музикалния бизнес.

Спорният въпрос е формулиран на плоскостта на интелектуалната собственост: дали отстраняването на рекламата (при записването за гледане в по-късен момент) е нарушение на правата върху програмата като цяло, както претендират телевизиите.

 


Публикувана на 06/01/12 00:30 http://nellyo.wordpress.com/2012/06/01/autohop/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване