06/03/12 14:13
(http://ivo.bg/)

Пратеник на Путин се шматка из България, МвНР не знае

България е посетена от близък съветник на руския президент Путин без това да е известно на българското външно министерство поне едни ден след началото на визитата му. Който не вярва на моето твърдение ( например българските медии, които също не са били известени) да провери дали МвНР са били информирани на 1 юни, че ден преди това с неизвестна за българската дипломация мисия тук е пристигнал Михаил Швидкой, специален представител на руския президент по международно и културно сътрудничество.

След като разговарях с официален представител на българското външно министерство, получих уверение, че за МвНР в София появата на Швидкой е била изненада.

Не е изненада обаче тонът и съдържанието на посланието, предадено от Швидкой тук. Оказва се, че той гостува на българските русофили, а не на българската държава- защото русофилите тук са държава в държавата. Нещо като палестинците в Йордания преди да бъдат изгонени от крал Хюсеин или като в Ливан, преди да станат детонатор на гражданската война.

Съветникът на Путин е намерил начин да ни увери, че метафората за България като троянски кон на Русия в Европа съвсем не е била импровизация на руския посланик в ЕС Чижов в навечерието на българското членство в ЕС. Швидкой го е казал тук по друг начин, но смисълът е същият: България, по неговите думи, се „озърта” към ЕС и това пречело на добрите отношения с Русия. Сякаш България е член на съюз с Москва, а не на ЕС!

И още нещо „гениално” в духа на имперското нахалство, характерно за отношението на Кремъл към България, е изтърсил съветникът на Путин. Според него прагматизмът е излишен, направо вреди на двустранните ни отношения, които трябвало да се ръководят повече от романтизма!

На тази база посещението станало първа стъпка към създаване на (още един!) форум на дружбата между нашите народи, обобщил Швидкой.
Ето подробностите в сайта Медиапул за изявата на Швидко, популяризирана от руската ИТАР-ТАСС и цитирани след това от БТА ( както е „редно” за младшия „партньор”, допуснат до информацията, дозирана от руската страна).(ivo.bg)

„София се озърта към ЕС, това не спомага за по-тесни връзки между България и Русия

Медиапул
Излишният прагматизъм на София и фактът, че се озърта към ЕС, не спомагат за установяване на по-тесни връзки между народите на България и на Русия. Това заяви пред ИТАР-ТАСС Михаил Швидкой, специален представител на руския президент по международното културно сътрудничество. Думите му цитира в неделя БТА.
Повод за изказването е участието на Швидкой в кръгла маса на тема „Русия и България в съвременна Европа“. Общественици от двете държави обсъдиха на 1 юни в София актуални въпроси на двустранните културни връзки, напомня ИТАР-ТАСС.
„Обществото в Русия и в България има нужда да намери формат за общуване, който би осигурил на неправителствените организации възможност да обсъждат най-насъщните проблеми между страните ни днес“, заявява руският пратеник.
По неговите думи в момента има един съществен проблем между България и Русия, отбелязва агенцията.
„В отношенията между нас винаги е имало много романтизъм, поизместен впоследствие от прагматизъм. Прагматизмът в отношенията между нашите държави невинаги дава очакваните резултати. Има проблеми в икономическите връзки, в политическите и доколкото българите са в ЕС, те водят определена политика, озъртайки се към Брюксел. И тази политическа и икономическа прагматика доста поизмести през последните години потребността на обществото от установяване на тесни връзки между нашите народи“, обяснява специалният представител на руския президент.
Той смята, че интересът към Русия в България нараства, смята Михаил Швидкой и сочи за пример статистически данни, според които расте броят на българите, учещи руски език. Руският е втори по популярност чужд език в страната след английския и изпреварва с голяма преднина немския и френския, изтъква агенцията.
Михаил Швидкой смята за твърде важно в контактите между двата народа да бъде включена на първо място младежта. Точно затова сред участниците в кръглата маса имаше мнозина млади представители на различни организации. Дискусиите на срещата станаха „първа стъпка към подготовката за създаване на Руско-български граждански форум“, допълва кореспондентът на ИТАР-ТАСС.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване