06/04/12 19:20
(http://ivo.bg/)

Паралелната власт на руските меридиани в България

Вчера написах, че в България шета близкият съветник на Путин по международните дела Михаил Швидкой, без това да е официално негово посещение. Днес БТА допълва, че седмица по-рано тук е имало и друга подобна визита, „разкрита” сега за българската публика от гръцкия вестник „Пондики“, разтревожен от заиграването на Москва с Турция в опит за бъде заобиколена България след провала на проекта на петролопровода „Бургас-Александруполис”.

На 28 май с неофициална мисия за активиране на руското лоби в България тук е била и близката съратничка на Путин в политиката и икономиката Валентина Матвиенко, дефилираща като председател на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента на Руската федерация).

Както пише Медиапул, позовавайки се на цитирания от БТА „Пондики”, Матвиненко заявила пред руски журналисти тогава , че от известно време руската държавна компания „Транснефт“, която управлява консорциума за „Бургас-Александруполис“, „обсъжда различни планове за „излизане“ (на петролопровода) в Александруполис, заобикаляйки България и преминавайки през Турция“.

„Изданието цитира и запознати, според които Турция от самото начало е искала да има връзка с Бургас-Александруполис, тъй като е знаела стратегическото значение и особено положителните финансови данни на съоръжението.

Промяната на трасето на тръбопровода в източната част го прави още по-интересен от финансова гледна точка, тъй като дължината му се скъсява заради възможността да премине през равнинни местности, избягвайки планински територии, които създават технически проблеми, допълва „Пондики“. Според него турското присъствие в един балкански петролопровод с различен път, но със същата крайна точка може да допринесе за увеличаване на броя на страните, които ще проявят интерес за участие.

Известно е, че въпреки някои проблеми, Турция има много добри връзки с повечето бивши съветски републики в Централна Азия. Повечето от тях разполагат със залежи и в една или друга степен имат амбиции да изнасят количества „черно злато“ и природен газ. Най-важният пример е този с Казахстан, който в миналото прояви интерес към изкупуването на дял в международния консорциум, който ще строи „Бургас-Александруполис“, пише още вестникът.

Той посочва, че за Гърция развоят на събитията прилича на притчата с тоягата и моркова! ( Медиапул)

Проверих отново да не би да съм допуснал вчера някаква грешка с твърдението, че Михаил Швидкой е пребивавал в България по твърде странен начин за толкова приближен на Путин пратеник. Получих неофициално потвърждение от страна на българското министерство на външните работи, че българската дипломация е озадачена на кого точно е гостувал Швидкой- при това не за първи път в рамките на последните няколко месеца.

Същият е случаят и с Матвиненко и придружаващата я делегация ( и Швидкой е бил със свита от придружаващи). Българските власти практически са били „елегантно” изключени като потенциални домакини. Явно пратениците на Путин гостуват на своята пета колона и не държат нито на „почестите” на българската държава, съответстващи на ранга и влиянието им в Кремъл, нито на вниманието на третираните като безгласни букви български медии. Поради което научаваме фактите от руски и …гръцки източници.

За Швидкой се е намерило ( със задна дата) уведомяване на възможно най-ниско дипломатическо ниво за предстоящата му визита, но и днес от МНвР недоумяват кой всъщност е бил неговият български домакин за семинара, посветен на дружбата между народите ни, на който той обявява в София план за поредния форум за приятелство между народите на Русия и България.

Интересно, дали премиерът Бойко Борисов, който си говори все по-често по телефона с Путин, получава повече информация от първа ръка какво правят тук неговите пратеници, които финтират българската държава, от нас, хората втора ръка?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване