06/07/12 06:05
(http://www.bivol.bg/)

SIMO разконспириран в Европарламента. В България - цензуриран

Capture_decran_2012-06-07_a_10.45.21
Лидия Павлова, Ренате Вебер, Нели Круз, Асен Йорданов на изслушването Медийна Свобода в България в Европейския парламент. Снимка Биволъ

Вчера Асен Йорданов участва в публично изслушване в Европарламента за медийната свобода в България. Атанас Чобанов беше в залата и коментираше случващото се в Twitter в реално време.

Тема на изказването на Асен беше цензурата и автоцензурата. За онагледяване на екраните вървеше следната презентация на английски:

 

Присъстващите европолитици изглеждаха заинтригувани от информацията, че премиер на европейска държава е регистриран от ЦРУ като наркотрафикант и перач на пари.

Биволъ разкри значението на абревиатурата SIMO, с която в американските дипломатически депеши се обозначава ЦРУ. Журналистите от Тагесцайтунг споделиха, че това означава Special Investigative Methods Organization. На български: Организация за Специални Разузнавателни Средства.

След края на презентацията евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев скокна и излезе от залата. "Отиде да докладва!" - чу се тиха реплика от предните редове.

Резултатът от "доклада" е, че презентацията на Биволъ отсъства изобщо от отразяването на събитието. Примери за това кое е позволено да се пише можете да видите тук, тук, тук и тук. Накратко: няма новина за българския зрител, слушател и читател. В същото време със сигурност десетки служби по света прилежно са си отбелязали какво точно значи SIMO.

След това се изказа еврокомисарят Нели Круз: "Аз и тимът ми наблюдаваме ситуацията в България много внимателно. И ако мислите, че само наблюдение не е достатъчно, то аз миналата година създадох група на високо равнище за свободата на медиите, председателствана от бившата латвийска президентка Вайра Вике-Фрейберга. Нейните предложения и препоръки ще бъдат съставени до края на годината. Те ще са за статута на журналистите в Европа. Ние ще ги обсъдим и ще предприемем необходимите мерки за прилагането им, за да защитим общите ценности в ЕС. Борете се, аз ще ви защитя!"

Ами борим се, госпожо Крус, борим се. И с чужди и със свои. Борим се с един самозабравил се наркотрафикант, който "плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи". Той получи легитимация в Европа, а г-н Барозу му идва на крака да го подкрепя на избори. Но ние се борим. Венсеремос! Но пасаран!

Борете се и вие, драги читатели. Харесайте и споделете презентацията на Биволъ във Facebook и Twitter. Сякаш друго ни остава в тази борба?

Публикувана на 06/07/12 06:05 http://www.bivol.bg/simo-bb-bruxelles.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване