06/08/12 09:33
(http://www.bivol.bg)

Свободата да кажеш, че две и две е четири

Capture_decran_2012-06-07_a_10.45.21
Лидия Павлова, Ренате Вебер, Нели Круз, Асен Йорданов на изслушването Медийна Свобода в България в Европейския парламент. Снимка Биволъ

Изказване на Асен Йорданов на изслушване за свободата на българските медии в Европейския парламент 06.06.2012

Асен Йорданов: Добър ден. Искам първо да благодаря на организаторите на това изслушване за изключително важната инициатива, която направиха в Европейския парламент. Въобще, не само за свободата на медиите в България, но и за свободата на обществения живот в България. И тъй като България вече е член на Европейския съюз, тя е част от единния европейски организъм, проблемите на България са глобални проблеми на целия Европейски съюз.

В панела Медийна свобода и етични принципи вероятно няма да можем да изчерпим всичко, което трябва да се каже поради напредналото време. Водещата вече предупреди, че сме в силно просрочие. Затова аз ще се опитам да бъда максимално кратък, за да не натежаваме на силно напредналия график.

Бих искал само едно нещо като въведение. Всички сме наясно какво е ролята на медиите, огромното значение на тази обществена институция в политическите процеси, в глобалните процеси в целия свят. Защото медиите са тези всъщност, които определят не само общественото мнение, но и тези, които създават ценностната система на цивилизацията. Медиите са в основата на ценностната ни система, която ние трябва да следваме и върху която трябва да стъпим. Всъщност медиите са тези, които определят начина на мислене на хората. Затова е важно те да бъдат свободни. Свободата е абстрактно понятие, по принцип. Човечеството от самото си съществуване се стреми към този скок, към това израстване, има нужда от тази идея, за свободата. Какво означава свобода в медиите? Какъв е критерият за съществуване на медийна свобода? Защото според мен това е в основата изобщо на етичните норми на медиите.

Критерият е един единствен. Критерият на свободата това е истината. Това е да служим на истината такава, каквато е тя. Независимо дали е удобна някому или е неудобна. Обикновено истината е неудобна. Защото истината е многостранна и не винаги се приема от всички. Но това е тежката мисия на журналистите, защото журналистиката това е призвание, фактически. Има тежката роля да казва истината, такава каквато трябва да бъде тя. Илюзиите, създаването на илюзии, влизането в свят от илюзии това е несвобода. Това е обвързване на човешкото съзнание, това е манипулация на човешкото съзнание. И тъй като тука много се говори за свободата на медиите в България, според мен, тъй като аз от няколко години работя само в сферата на интернет, според мен в България истински свободно, това го каза между другото и господин Оливие Базил, остава пространството на интернет. Затова искам да направя една малка презентация, с която да илюстрирам защо може би в България нямаме свобода на медиите, защо има страх да се казва истината такава, каквато е тя.

Тука ще поговорим за цензурата и автоцензурата в българските медии. Една история за СИМО или за ЦРУ. В германския вестник Тагесцайтунг на 30 май 2012 г. излезе един материал, който е уникален по своята същност, в глобален мащаб, тъй като разкрива нещо, което е абсолютно непознато досега. Това е тайното, конспиративно име, на Централното разузнавателно управление на САЩ, което изтече, чрез информацията, която беше публикувана от Уикилийкс - американските дипломатически доклади от посолствата на Съединените щати по света.

Тъй като се оказа, че България е особено засегната от тези информации, в Тагесцайтунг стана ясно всъщност, че СИМО е самото ЦРУ или неговия най-секретен отдел. В информация на СИМО или на ЦРУ се твърди, че българският премиер Бойко Борисов е замесен в трафик на наркотици, на синтетични наркотици, и в нечисти сделки с горива, в сътрудничество с руската петролна компания Лукойл. Това е извадка от самия доклад, така както е написан, на американския посланик Джон Байърли в София. В този доклад може да се прочете точно какво е написано по информация от СИМО за българския министър-председател. Това, което казах преди малко.

Информацията се появи на следващия ден в Дойче Веле, на 31 май 2012 г. Появи се само в няколко български сайта, единият беше англоезичния сайт Новините, който публикува новини на английски, появи се в БГНЕС и още в няколко други сайта.

Само искам да спомена, че тази информация преди една година, една година преди да се появи в Тагесцайтунг, беше публикувана в Биволъ, сайта, който правим в България и който е официален представител на Уикилийкс за няколко балкански страни. Тогава тази информация беше квалифицирана от българския министър-председател като "жълта преса", като "жълта" информация.

Една седмица по-късно се оказва, според българския интернет рейтинг, че това е една от най-четените информации в интернет, в българското пространство. Казвам в интернет, тъй като тази информация с много малки изключения абсолютно никъде не се появи в българските медии. Тука можем да видим, че в класическите български медии, една информация която е... фактически касаеща една държава, целия обществен, политически, икономически живот на една държава, която би предизвикала огромни последствия във всяка демократична страна е публикувана само в 1% от класическите български медии.

Това е справка на българските медии, национални и най-известни български медии в Гугъл, в която се вижда, че никъде не е публикувана тази информация от Тагесцайтунг, който се позовава на официални източници от ЦРУ.

Сашо Диков: Канал 3 я публикува не знам в каква връзка си дал Канал 3.

Асен Йорданов: Да, искам да кажа, ако нещо сме пропуснали, благодаря на Сашо Диков за вметването, ако съм объркал с някоя от медиите, нека да ме поправят няма проблем.

Лили Маринкова: Беше разисквано и в нашето предаване и поставено на вниманието на правосъдния министър.

Асен: Благодаря на г-жа Маринкова, сега свършвам.

Илияна Беновска: Асене...

Асен Йорданов: ...и г-жа Беновска...

Илияна Беновска: ...и радио К2 зададе на посланик Уорлик въпроси по този въпрос, пропускаш ги нещата...

Асен Йорданов: Това са няколкото вестника, които коректно публикуваха в европейския немски ежедневник Тагесцайтунг, ежедневници.

Въпросът е какво означава СИМО, искам да кажа, че това означава специална... Отдел за специални разузнавателни методи или за българските колеги: отдел за СРС на ЦРУ. 99% от българските класически медии, с тези изключения, за които споменахме и за които ме поправиха колегите, не споменаха за този проблем.

Искам да довърша с едно изречение. Това да бъдем свободни означава едно простичко нещо. Да можем, да имаме правото да кажем, че две и две е четири. И това не е моя мисъл, това е мисъл на Джордж Оруел. Благодаря ви.

Ренате Вебер: Много ви благодаря, винаги съм харесвала Уикилийкс. Това е, това е декларация.

Публикувана на 06/08/12 09:33 http://www.bivol.bg/simo-asen-bruxelles.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване