06/10/12 21:13
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Тарталети с розово сладко и шамфъстък

В резултат на гъстото розово сладко, което направих се яви една прекрасна картина в розово и зелено, а страниците на книгата Purple Citrus & Sweet Perfume се прелистиха точно на това, което ми трябваше. Идеята на Силвена Роу да приготви тарталети с шамфъстък и сладко от череши винаги (откакто имам книгата) ми се е струвало нещо прекрасно. Вероятно отдавна щях да опитам тази рецепта, стига да бях намерила шамфъстък, престоял не твърде дълго време, че да загуби аромата си и да придобие нагарчащ вкус. Случва ми се толкова често, че направо ме спира да си го купувам и всеки път да търся друг източник.

Съдбата обаче понякога може да бъде толкова благосклонна, че да не вярвам на случващото се и колкото и да ми се иска да си обясня някои съвпадения, не винаги разсъжденията ми стигат до някаква логика. Напоследък ми се случват точно такива неща. Сякаш някой ми чете мислите и според тях ме приканва в приключение или дълбок размисъл. Май по-скоро изпадам в хипотези докато тотално се объркам. Добре би било да оставя странностите, които се случват и да се понеса по течението.

Докато си плувам в своите води пред мен се появи розово-зелената картина. Натрапчивата мисъл, че шамфъстъкът и розата са създадени един за друг ме накара да направя спирка, да изляза от течението и да се застоя за по-дълго сред великолепната комбинация от аромат и вкус. В случая с тези тарталети и текстурата е съществена – контрастират си хрупкаво и дъвчащо, а най-прекрасното нещо, което ги обединява е гъстото сладко от рози.

Приготвих тарталетите още в деня, когато приготвих сладкото. И толкова много ми харесаха, че на следващия ден повторих. Вече нямам сладко от рози, въпреки че ми се искаше да го опитам и в други десерти, но то изигра важната си роля за най-прекрасните тарталети, които ще свързвам с началото на летния сезон.

Официално обявявам началото на летния сезон и партитата! Да му мислят приятелското обкръжение и съседите.

Тарталети с розово сладко и шамфъстък

По идея от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Посочените дози са достатъчни за 12 броя тарталети с диаметър 6, 5 см.

За бисквитеното тесто:

  • 125 г масло, нарязано на кубчета (маслото трябва да бъде със стайна температура, но не твърде меко)
  • 50 г захар
  • 1 яйце, леко разбито
  • 200 г брашно

Маслото и захарта се разбиват с миксер. Добавя се яйцето и се разбива хубаво, докато се поеме от сместа. Накрая се добавя брашното, като се разбива с миксер на ниска скорост. Полученото тесто се събира на топка и се увива в стреч фолио. Охлажда се в хладилник за 2 часа. (Тестото може да се приготви и в кухненски робот.)

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашненан повърхност с дебелина 5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 7,5 см. Кръговете се поставят във форми за тарталети с диаметър 6,5 см. Тестото се притиска леко по дъното и стените на формите. Ако е необходимо (при по-топло време и топло помещение) оформените тарталети се охлаждат за 15-20 минути в хладилник.

От останалото тесто може да се изпекат бисквити.

За плънката:

Шамфъстъкът се смила фино и се смесва с брашното.

Маслото и захарта се разбиват докато сместа стане пухкава. Към нея по малко се добавя яйцето и се разбива докато се поеме напълно от сместа. Добавя се ванилията и накрая шамфъстъкът и брашното. Объркват се хубаво.

Сглобяване:

На дъното на тарталетите се разпределя сладкото от рози. Върху него се изсипва по малко от сместа с шамфъстък. Поръсват се едро счукан шамфъстък.

Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 25 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 5 минути във формите и тогава се освобождават от тях. Оставят се върху решетка докато се охладят напълно.

Декорирах със захаросани розови листенца.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Тарталети с розово сладко и шамфъстък е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/10/12 21:13 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/z_1I2czhc-Q/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване