06/13/12 07:28
(http://nellyo.wordpress.com/)

Съд на ЕС: кратки репортажи

Австрийският регулатор   трябва  да   реши   спор между Австрийската обществена телевизия ORF и Sky Австрия, притежател на изключителните права за излъчване на някои мачове.

ORF има право на достъп, не  се налагат допълнителни разходи за  предоставянето на достъп, но Sky настоява за компенсация. Според  медийната директива  дори ако се предвиди  компенсация (може и да не се предвиди), тя не надхвърля преките допълнителни разходи за осигуряването на достъп.

Точно преди година регулаторът пита Съда на ЕС дали директивата, която ограничава компенсацията до преките допълнителни разходи за осигуряването на достъп до кратки репортажи, представлява   посегателство върху свободата на стопанска инициатива и правото на собственост на притежателите на изключителните права – права по Хартата (дело C-283/11 Sky Österreich GmbH/Österreichischer Rundfunk (ORF).

Стана известно  заключението на Генералния адвокат.

Не.

Спорната разпоредба на Директивата не е в противоречие с Хартата на основните права. Всъщност с тази разпоредба законодателят на Съюза установява справедливо равновесие между правото на собственост и свободата на стопанска инициатива на притежателите на изключителни права за излъчване, от една страна, и свободата на осведомяване и медийния плурализъм, от друга. Нещо повече, с оглед на установяването на европейско пространство на мнения и информация ограничаването на компенсацията до преките допълнителни разходи за осигуряването на достъп е най-ефикасното средство за предотвратяване на разпространението на информация изолирано в отделните държави членки и в зависимост от икономическата значимост на съответната телевизия.

 


Публикувана на 06/13/12 07:28 http://nellyo.wordpress.com/2012/06/13/davmu_ga/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване