06/17/12 15:16
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

Екскременти увити в банкноти или битката за горите на България


Леко започва да ми писва от разправиите на правителството и защитниците на околната среда. Уточнявам нещо много важно – не наричайте всички защитници еколози! Аз искам България да диша с вековните си гори, и те да не бъдат изсичани за писти. Това не ме прави еколог, а защитник на нещо, което обичам, харесвам и смятам за полезно за бъдещето на нацията.
От друга страна с това непрекъснато плюене и плюнчене и захрачване по правителството също доникъде не се стига освен до една умора и отегчение от истерията. Това правителство се огъва на обществения натиск, което означава, че той не бива да спира. 
Има много хора в планинските райони, които мечтаят за петзвездни хотели, безброй писти и лифтове, но тези печалби няма да ги огреят. Те ще огреят някаква шепа хора, олигарси, или обикновени олигавени в пари пичове, които по същия начин наакаха цялото черноморие с безвкусицата си на новобогаташи неспособни дори да изкопират нещо свестно от чужбина. Направо на плажа, унищожавайки дюни и заливи, които никога повече няма да бъдат. Безвкусицата е най-малкия проблем. Някакъв грозен хотел-урод на убита мутра се е вкопал в пясъците на Слънчев бряг и няма сила на света, която може да го махне от там, а с него и целия светъл спомен за първоначалното натрупване на капиталите, простотията, чалгата и малоумието в България. Погледнете морския ни бряг и ще разберете към какво се стремят предприемачите. 
А банките са като отбор по синхронно плуване. Дават кредити с щипки на носа и собствениците им тичат извън България да летуват и скиуват, защото тук вони. Вони на собствените им пари раздадени за вонящи цели.
Не ме разбирайте погрешно, аз съм за печалбата, но не печалба на всяка цена. Горката, малка Витоша планина, която действа като бял дроб за София и всичко наоколо, няма място да приюти апетита за сериозен планински курорт на няколко банкера. Просто е прекалено малка. 
На мен също ми е тъпо, че не мога да карам ски там и искам отново да е възможно. Прекарала съм тийнейджърските си години по пистите горе. Криех си ските и екипа в мазето и сутрин излизах за училище в престилка, за да се преоблека долу, да се кача на Витоша и да карам докато дойде време да се върна от училище. Е, връщах се с тен понякога. Слава богу, родителите ми бяха твърде заети със себе си за да забележат. А сега това не е възможно, защото всичко построено загива. Има и лифтове, и влекове, и писти, и хотел Морени и хотел Простор и хижа Алеко, и празното място от хотел Щастливеца.
Не ми се четат закони изобщо, мразя да се занимавам с неприсъщи за мен неща, и ще пиша малко наизуст, но според мен трябва да се намери златната среда за бизнеса и планината и нейните защитници. Тази среда, която ще е златна и за двете страни. Разбрах, че законът не позволява да се обновят съоръженията и собствениците им да печелят. Ами законът някак да се промени, по дяволите. Да се построи нов хотел на мястото на Щастливеца, да се заменят старите съоражения с нови, да се ремонтират или направо построят наново Морени и Простор, да се построи накрая на лифта при Черни връх едно модерно кафене и толкова! Повече от това тази планина не може да поеме. И без това къщи и хотели са я напълзели като напаст от полите й, все по-нагоре и все по-нагоре, а сега да започнат да пълзят така отгоре, че да се съединят с долните.
Аре, не на нас примерите с Австрия. В Австрия живеят цивилизовани хора и богаташите им са също цивилизовани. Нашите тук с нищо не са доказали, че можем да им вярваме. Единственото, което са доказали е, че изобщо не им дреме какво ще оставят след себе си. Децата им така или иначе няма да живеят в България, какво им пука дали тук природата ще е опазена, или дали Витоша няма да потъне в лайната на стотици хиляди туристи. Това ме подсеща – в българския Бевърли Хилз, Бояна, са на септични ями! Как смятате, пичове с платинени и метални америкънекспреси да си вършите нуждите от Черни връх, а? В септични ями, или ще пробиете дупка в средата на планината и ще я направите на вулкан от нов тип - фекален?
Колкото повече пиша, толкова повече се ядосвам, затова ще спра до тук. Аз не мога да говоря от името на никой освен себе си, и моето мнение е, че трябва да се намери начин старите витошки съоражения да бъдат обновени, както и да се построи един нов „Щастливец“, а другите хотели да се ремонтират.
Диана Найденова изключително агресивно каза от предаването си, че статистиката на Юнеско показвала, че горският фонд на България се увеличава, а не намалява. Управниците ни обаче трябва да знаят, че има гори и гори. Новозасадените дръвчета не могат да заместят вековните борове или дъбове или букове или каквото и да е там. Една силна и стабилна държава държи на миналото си, горите на Пирин, Родопите, Рила, Витоша, Странджа са това минало чрез което дишаме. Не ни трябват екскрементите на чужденците увити в банкноти. Съжалявам за езика, който използвам, но елегантността на изказа в момента изобщо не ме занимава, така както банкерите не ги занимава мнението на хората на които им пука дали Витоша или някоя друга планина ще бъде „заторена“ с човешка тор. За едно дърво в повече в никакъв случай не се равнява на „за един долар повече“.
И престанете да говорите глупости, че активисти са били репортера на бтв. Той е набит от някой на който сигурно му е платено за да бие. Този филм го гледаме от зората на демокрацията, Волен Сидеров го докара до съвършенство. А и Диана Найденова поиска гостът й еколог да се извини затова, че „еколозите са набили репортер на бтв“. Не са. И никой репортер или журналист не бива да бъде бит затова, че си върши работата. Насилието е безсилие, не го ли разбрахте които и да сте?
Публикувана на 06/17/12 15:16 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2012/06/blog-post_17.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване