06/18/12 06:23
(http://www.bivol.bg/)

Когато се презастрояваше Слънчев Бряг Бойко Борисов беше контрабандист на цигари

Пред телевизия бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов попита къде са били протестиращите срещу лобисткия закон за горите когато се е застроявал Слънчев бряг преди 20 години. Той цитира и бройната на легловата база в черномоския комплекс: 18 000 легла преди 20 години – и 320 000 сега.

Със сигурност може да се каже, че преди 15-20 години мнозинството от протестиращите са били бебета или в училищна възраст. Освен това Слънчев бряг е (пре)застроен на частни земи, а протестът на "Орлов мост" беше срещу възможността да се предоставят държавни гори на частници, за да ги застрояват и изсичат.

Налице е очевидно разминаване между казаното от Цветанов и обективната реалност. Но историческата ретроспекция на министъра е добър повод да се припомнят архивни данни за дейността на неговия началник Бойко Борисов през годините, когато се натрупваха капиталите за масово строителство в Слънчев бряг.

Когато се наливаха основите...

През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата организирала производството е "Тео Интернационал", създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от "Литекс" и други по-малко известни персонажи на прехода.

След разкриването на нелегалната манифактура основателят и основен акционер Емил Райков забягва в чужбина. "Тео Интернационал" обаче не прекратява своето съществуване. В края на 1995 г. Бойко Борисов и Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев.

{gallery}teo{/gallery}

Разследването на "Биволъ" по случая се сдоби с оперативна информация, че именно ТИМ са организирали впоследствие фиктивен износ на оборудването на нелегалната фабрика извън страната. По документи ливанският кораб Jevo 3 е бил натоварен с машините и е напуснал порт Бургас. Реално машините са заминали в палети за Варна и са били монтирани да работят нелегално на друго място.

ТИМ от сутринта до вечерта на прехода

Престъпните бизнес отношения на Борисов с ТИМ очевидно имат връзка и с днешната благосклонност на властта към варненската групировка. Все по-очевидни са данните за злоупотреби на ТИМ, за които властта си затваря очите: казусът с Морската градина във Варна, картелизацията в зърнения бизнес, където ТИМ е основен играч, както и финансовите схеми със стотици милиони лева от парите за пенсии в доброволните фондове "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", които чрез "Химимпорт" са под контрола на варненските "бизнесмени с бели якички".

Днес ТИМ е най-яркият символ на безнаказаността на българската организирана престъпност и нейното проникване в легалния бизнес и във властта.

"Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили." - пише през 2005 г. посланик Джеймс Пардю в секретен дипломатически доклад до Вашингтон.

Мафията инфилтрира и гражданското общество

От прозренията на вътрешния министър пред bTV излиза също, че тази престъпна дейност се е диверсифицирала в неочаквана посока. Цветанов обясни, че организираната престъпност се е внедрила сред протестиращите и ги използва за своите цели. Той обаче не спомена да са засечени конкретни оперативно интересни лица, въпреки масивното видеозаснемане на протестите осъществено от МВР.

Така според Цветанов след легалния бизнес и властта, мафията инфилтрира младото гражданско общество на България, излязло на протест срещу... самата нея. Защото харизването на държавни активи на съмнителни бизнесмени е запазена марка точно на българския мафиотски модел.

Публикувана на 06/18/12 06:23 http://www.bivol.bg/tzv-tzv-slanchev-briag.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване