06/22/12 12:18
(http://eneya.wordpress.com/)

Натура 2000 – доброволстванe

До преди няколко дни бях по Натура 2000 като доброволец, целта на упражнението беше – търсене на земноводни и влечуги. По този повод обиколихме много райони, спяхме на палатки, работехме по дълги часове всеки ден и като цяло, се опитвахме да намерим животни. Малко като търсене на игла в купа сено, само че нашите игли можех да се движат нагоре надолу освен всичко останало.

Като цяло, имам няколко коментара и наблюдения.
1. Който ви разправя, че костенурките са бавни, нищичко не знае за костенурки и какви са светкавици.
2. НЕ си купувайте червенобузи костенурки, а ако ви писне от тях, НЕ ги пускайте в притодата, защото те са едни миризливи чудовища, които са ужасно агресивни и влияят ужасно негативно на животните около тях.
3. Драките, копривата и къпинака са първи дружки и ужасно много обичат да растат заедно. Кракатата ми са надрани жестоко в момента. Ако все пак решите да минавате, мачете ще ви е нужно. И яки ръце.
4. В Западни Родопи е адския клинч…. при положение, че спях в палатка, два чувала, зимен панталон и пуловер и пак мръзнах. (Добре де, над 1500 м надморска височина, но все пак).
5.  Това да си в гора, на майна си райна, по средата на нищото, почти без обхват и да чуеш лаещо-ръмжащи звуци, а после да намериш следи на диво прасе си е едно от най-стряскащите неща, които са ми се случвали. Защото опциите бяха от лоша по-лоша. Диви прасета… адски опасни, особено ако имат малки. Малък шанс е скоростно катерене по дървета и късмет. Мечки с малки… още по-зле, защото развиват около 50 км. в час бегом и са отлични катерачи. Мечки без малки… по-голям шасн, защото по принцип бягат от хората, но пак не е добре. За вълци даже не ми се мисли. Кучетата също са опасни, особено ако пазят стадо.
6. НЕ ХОДЕТЕ САМИ НА ПРЕХОДИ. Просто е адски безотговорно и доста опасно. Особено по по-диви терени или необитаеми гори.
7. Няма такава гледка като лешоядите на Маджарово. Ужасно красиво е. Огромни птици, които се носят като перушинки във въздуха напълно безшумно.
8. Небето… боже… небето… винаги изумявам и изпадам във възхита от небето в планината. Докато над София има шепасамотни звезди разхвърляни тук, таме по небосвода, които светят приглушено и мътно, в планината са стотици, големи, ярки и надвиснали, толкова нагъсто и много….
9. Расизмът не ходи по гората, а по хората.
10. Като бях малка много ми разправяха да се пазя от змии и да внимавам от високата трева и ДА СЕ ПАЗЯ ОТ ЗМИИ!!!!!
В България отровните змии са само няколко вида, по принцип бягат и избягват хора и ако се дръпнете, змията ще се оттегли по най-бързия възможен начин по надалеч от вас. НЕ УБИВАЙТЕ ЗМИИ, просто защото са змии. Повечето са най-обикновени и безобидни смокове и не, каквото и да ви е приказвала баба ви, не могат да се увият по вимето на коза и да пият мляко, това са глупости. Освен това са полезни. Научете се да разпознавате змиите. Ако се случи да ви ухапе, адски нужно е да знаете какво ви е ухапало, за когато отидете в болница, ако се наложи, вас или ваш близък или познат. Определители има из интернет, но дори да научите само отровните, би ви било от полза.
11. Има жесток проблем с ловуването на костенурки в България. Не си взимайте костенурка, за да си я гледате в двора, те са защитен вид.
12. Кокичетата, които растат в диво състояние не се пипат, защото те също са защитени. Гледайте си в градината, няма проблем, просто не берете диви такива.
13. Щъркели!!! Бели и черни… от години не бях виждала толкова много…
14. Репеленти срещу комари, защото се въдят не комари, ами коШмари и са кошмари стръвници.
15. Ужасно красиво е в България… имаме невероятна природа, която трябва да пазим, на всяка цена… И е толкова много…
16. Агресивните вегетарианци, които проповядват спирането на ядене на месо защото било убийство, било неетеично и гадно, могат да идат да скочат в реката… или по-добре, да пообикалят няколко седмици и да погледат как седят нещата реално в природата.
17. Където и да идете, колкото и да е затънтено, по средата на какъвто и да е пущинак, все ще намерите поне една пластмасова бутилка най-малко.
18. Когато палите огън ВНИМАВАЙТЕ!
19.
 12 дни без къпане могат сериозно да ви вгорчат живота, ние за щастие си носехме душове, спахме в район с душове освен така и веднъж ходихме на басейн.
20. Просто е невероятно да седиш на маса, а сътрапезниците да разказват надълго и нашиоко разни интересни и любопитни факти за всякаквите твари, които вдигат шум и щъкат наоколо.
21. Носете си много, много вода… и избягвайте да обикаляте по най-големите жеги (между 2 и 4), съвет, който щеше да е хубаво ако бяхме спазили.
22. Внимавайте къде замръквате и къде ходите.
23. Имайте наум, че ако оставяте вещи (техника) в колата, може да я разбият.
24. Носете си карти и си проверявайте пътя и терена и/или GPS. Носете си задължително компас.
:)


Filed under: аз/Еneya, бръмчащи мисли, наоколо Tagged: биология, доброволстване, животни, лято, натура 2000
Публикувана на 06/22/12 12:18 http://eneya.wordpress.com/2012/06/22/natura-2000/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване