06/23/12 05:38
(http://greentech-bg.net/)

Открит е най-големият вятърен парк в света

Вятърната индустрия във Великобритания може да се похвали със забележително постижение – неотдавна беше открит и присъединен към мрежата най-голямия вятърен парк в света. Това е паркът Walney, който включва 102 вятърни турбини и има капацитет от 367 MW.  Паркът осигурява енергия за над 320 000 домакинства. Проектът е осъществен съвместно от датския енергиен гигант DONG, британското електроразпределително дружество SSE и инвестиционната група OPW.

“DONG Energy е удовлетворена, че нейният рекорден проект вече е напълно завършен и осигурява чиста енергия от изобилните ресурси на Острова директно към мрежата“ – казва директорът на DONG Energy за Великобритания Benj Sykes.

“Walney е първият проект в UK, който получи пълна институционална подкрепа още при стартирането си – доверие, което беше оправдано със скоростта и ефикасността на строителството.“ Проектът действително беше реализиран в рекордно кратки срокове – всички турбини и електропреносни връзки бяха инсталирани само за 5 месеца и половина.

Jim Smith, директор ВЕИ в SSE, определи проекта като „чудесен пример за съзряването на офшорната вятърна индустрия, което се случи за изключително кратко време и ще допринесе за енергийната сигурност на Острова“.

Въпреки впечатляващия си размер, вятърния парк Walney няма да задържи дълго рекорда – на хоризонта вече се задават по-големи проекти като 388 мегаватовия проект West of Duddon Sands и амбициозния 630 мегаватов проект London Array.

Source: Clean Technica

Публикувана на 06/23/12 05:38 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/5Oyqur8_5AU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване