06/26/12 08:53
(http://ivo.bg/)

Телевизионната прокуратура

Опазил ме Б(л)ог от грешката да се опитвам да защитавам нападнатите от телевизионната прокуратура грешници. Вече веднъж Бареков и компания се опитаха да ме прикрепят морално към основния обект на тяхната поръчкова ярост Любомир Павлов с внушение, че, покрай други журналисти, май и аз съм бил в Брюксел „натоварен на самолета” с парите на този човек, с когото нямам абсолютно нищо общо. Така че знам: дебнат ме и само да им дам повод ще ме пуснат с огромна наслада в бетононабърквачката си.

Не, не си въобразявам. Защото не сънувам, когато чета в онази стенограма на Министерски съвет точно преди седмица, как премиерът Борисов, от позицията на кристално чистото си минало, лично ме посочва като враг с нечисто минало, забелязано току-що от него. Така че инициативата не е моя. Тя беше на телевизионната прокуратура ден по-рано, когато главният обвинител Н.Б. ( да не се бърка с Б.В.- той явно е превърнат във фигурант в държавата) ме „почна” от екрана, за да продължи на другия ден по темата самият премиер и така- цели 4 дни поред ( може и да са повече, но и аз съм човек, няма да клеча по цял ден покрай канала на властта, докато чакам „труповете” на моите врагове неизбежно да минат по течението на времето).

За да няма заблудени, подчертавам: това е моята тема в този текст. Няма как да се произнеса по същината на обвиненията, които валят от екрана на телевизионната прокуратура. Най-малкото за целта си има компетентни власти да отсъдят основателността на обвиненията.Без достъп до всички гледни точки човек, ако не е човек на властта, поръчала кампаниите срещу определени „октоподи”, рискува не само да сгреши в конкретиката, но и най-вече да бъде пришит като едно от пипалата на мекотелите.

Но едно е ясно: съществуващата и преди схема на доверени медийни прокурори да се поръчва да започнат кампания, която всъщност е подготвена от съответните държавни органи с цялата им мощ, заработи вече на пълни обороти. Очевидно целта е да се оправдаят средствата, хвърляни пред задаващите се черните европейски облаци, надвиснали като оценка над това управление, върху което се очаква идния месец да се изсипе порой от институционално обосновани упреци под формата на критичен доклад от Брюксел.

Това е причината в София да бъде мобилизирана до (без)краен предел телевизионната прокуратура. Под формата на изразител на общественото възмущение от вредната дейност на добре проучените предварително мишени телевизионната прокуратура е натоварена да покаже изпреварващо, че всъщност тук най-будната част от медиите ( изцяло подчинена на всевиждащото държавно ръководство) сигнализира за безобразията в държавата и едва след това, едва ли не, тя се задейства в отговор на този свободен медиен (с)писък.

Всъщност е точно обратното: списъците се подават зад кулисите след като сценарият за следващите стъпки вече е разработен, но по този начин се препира образът на телевизионната прокуратура като изразител на будна гражданска съвест, платена с парите на една банка, захранвана с държавни авоари. Именно в този контекст припомних и факта, че медийният прокурор първи ме посочи като враг с нечисто минало и едва на следващия ден (почти) хрисимо към тази оценка се присъедини Борисов.

Един колега ме попита дали очаквам последици за себе си, след като в четири поредни свои изяви медийната прокуратура продължи да ме напада персонално ( и както обикновено без право на отговор- нали Бареков е свикнал да рита паднали и вързани волнодумци, доказал го е пак в моя случай още преди 6 години!). Отговорът е, че от тези позлатени прокурори всичко може да се очаква.

Трябваше надълго да изясня тази позиция, за да стигна до факта от днес, че отново от медийната прокуратура на властта научихме твърде важната новина, че не кой да е, а бившият любимец на Бойко Борисов, самият негов заместник в продължение на две години и половина Трайчо Трайков вече е с внесено обвинение в прокуратурата.

Медийният прокурор, както в много подобни случаи напоследък, „случайно” знае това преди всички и много държи да се похвали- досущ като самохвалството му, което го издаде за слагачеството, проявено дори на международно ниво с изпращането на телевизионен екип на гости на сирийския режим, който (екипът) бил единственият в света(!) на мястото на събитието. В резултат на това от официозния телевизионен канал предпоставиха с лекота решението на световната загадка какво точно става в сирийската бъркотия: оказа се, според тях, че обяснението е много просто, защото ставало дума за война на „тежко въоръжената терористична организация Ал Каида срещу светския режим” на Башар Асад- любима манджа в менюто на самия сирийски диктатор, сервирана като неоспорим факт за сведение на неосведомените световни осведомителни агенции.

Ако имаше някаква друга истинска и действаща безпристрастно прокуратура в България тя би трябвало да се заинтересува колко струва тази българска ( а и чисто българска ли е или зад нея действат спонсорите от Кремъл) услуга за основната пропагандна теза на сирийския режим, чийто посланик в София беше изгонен позорно от София само броени дни по-рано, но се оказа, че тъкмо българският телевизионен канал, свързан толкова явно с властта в същата в София, е не просто добре дошъл в Дамаск, но дори и е „единствен в света” в обятията му.

Мнозина ми се чудят, а приятели дори почти ми се карат, че изобщо си хабя времето да гледам режисираните процеси на телевизионната прокуратура, които така добре имитират познати сцени от разправата с народните врагове, от рода на Трайчо Костов ( досущ като днешните обвиняеми в шоуто на телевизионната прокуратура той също никак не е бил „ангел” и е направо незащитим от демократични позиции днес заради участието си в кървави репресии, но си остава нарицателно за разправа с доскорошен съратник, нарочен за главен враг в угода на началството).

Да, зяпам този канал, купен уж с части средства, за да прокарва пропагандата на управляващите. Понякога дори зяпвам от удивление докъде могат да стигнат в откровения слугинаж, макар да съм виждал в този живот какво ли не. Не го правя обаче заради другия Трайчо.

Това няма как ми бъде приписано, защото бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма е основен антигерой в „Ядреналин”, последната книга, под която съм се подписал. Следейки последователността на събитията, регистрирах, че този път публичното посочване с пръст беше на самия Бойко Борисов. Трайчо Трайков се оказал най-голямото му разочарование, каза той и веднага се басирах, че на доскорошния министър, обявен година по-рано пак от Борисов за най-ценния му човек в кабинета, му е спукана работата. Само очаквах кога медийната прокуратура ще го подгони.

Както виждате, пъзелът се нареди по обичайния начин: органите са подготвили разследване, подали са го най-напред в медийната прокуратура, която го изважда с величествено самочувствие на автентично разследваща медия и след това без да се притеснява от това нахалство препоръчва от екрана на прокуратурата и тя да се заеме с въпроса, отнемайки й дори първенството в оповестяването на свършения ( от когото трябва ) факт. Защото такава е подредбата на приоритетите на властта. Толкова се прозрачни, че чак са ефирни- в национален ефир при това, както обичат сами да се хвалят!

Ако някой още не е разбрал, сега става ли ясно и на най-незрящите защо „опявам” от години, че най-първата грижа на властта в България е да доминира на медийното поле, което е минирано с нейните подмолни ходове за публична употреба? Би трябвало. Ето защо не приемам нито упреците, нито подигравките, нито подозренията за „нещо лично” във връзка с това, че „опявам” за някакъв си телевизионен прокурорски канал, който трябвало просто да бъде пренебрегван и толкоз.

Ето защо „опяването” ми ще продължи въпреки указанията на премиера да ми бъде натикан парцала с нечистото минало в устата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване