06/28/12 10:37
(http://ivo.bg/)

Вредна ли е по(л)зата при преливането на синя кръв

Като взимам повод от навика на българските телевизии да вкарват в отделна рубрика политическите новини ( останалите явно претендират за аполитичност, макар именно те често да са така любимите на властта„ добри новини”), предлагам кратък коментар към водещата политическа новина за днес: трансфера на Найден Зеленогорски от СДС в проекта на госпожа Кунева.

Като външен за партийните борби човек не се чувствам в правото си да упреквам някого за избора му писта за кариера в политиката. Но пък като журналист припомням, че нищо кой знае какво ново не се случва. Полезно е да си опресняваме позабравените факти в това отношение.

За да разбере какво конкретно искам да кажа, читателят ще трябва да стигне до края на информацията с дата 3 декември 2007 г. Пътьом към нея няма да е излишно да извърне поглед към славното зачеване на ГЕРБ в любов към Георги Първанов, стигаща до забрана за изразяване на съмнение в нея. Сега просто ставаме свидетели как се пренареждат картите, разигравани и преди.

Dnes.bg
Бойко си направи партия, ГЕРБ ще се бори за семейството и енергетиката
За лидер на партията е избран Цветан Цветанов, който до преди два дни беше заместник-кмет на столицата
3 дек 2006

Участниците в Учредителното събрание на партия ГЕРБ единодушно решиха да бъде учредена политическа партия ГЕРБ и приеха Политическата програма на партията.

Сред приоритетите на новоучредената партия ще са запазване на ценностите в семейството, запазване на енергийната независимост на България, борбата с организираната престъпност, корупцията и стремеж към реформи в съдебната система.

„ГЕРБ не е клуб на приятелите на Бойко Борисов, а свободна гражданска формация“, заяви по време на учредяването в НДК кметът на столицата и неформален лидер на партията.

Обръщайки се към присъстващите близо 3500 делегати, той допълни: „ Мен властта не ми трябва, години наред имам най-високо одобрение; искам да вземем властта и да ви я дам на вас“.

Реалният ръководител на новата партия до последния момент не бе съобщен, но в крайна сметка стана ясно, че това ще е Цветан Цветанов, който до преди два дни беше заместник-кмет на София. Борисов уточни, че „още в петък“ е освободил Цветанов от този пост.

По време на речта си Бойко Борисов упрекна управляващите за поведението им след предложението на докладчика за България в Европейския парламент Джефри ван Орден за продължаването на живота на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите му всеки, неотговарящ на изискванията, които партията си поставя, ще бъде отстранен рано или късно. „Трябва да бием с много, ако не искаме да попаднем в капаните, които политическата система залага“, каза Борисов.

Той поздрави Георги Първанов за победата му на президентските избори и посочи, че тя е била заслужена. „И понеже уважавам институциите, повече вие от мене за Първанов няма да чуете и вие няма да говорите, нали…“, обърна се той към учредителите.

Оттук нататък ГЕРБ ще участва самостоятелно във всички провеждащи се в страната избори, включително и тези за избор на български представители за Европейския парламент.

Гости на събранието днес бяха представители на различни формации, сред които са Димитър Абаджиев, Анастасия Мозер, Венцислав Върбанов, Елеонора Николова, Найден Зеленогорски, Георги Пинчев, Божидар Димитров, Николай Камов, Красимир Каракачанов. Чрез самото си присъствие в залата те демонстрираха подкрепа за новия партиен играч на българската политическа сцена. „

Към днешна дата заклинанието на Борисов, че няма да каже повече нищо за Първанов, е нарушено от него многократно, както и какви ли не още други собствени обещания. Но това не пречи на „верващите” все още да му верват, нито на онези, които тогава се оглеждаха за място в ракетата му носител, да си търсят нова в края на едно управление, което май не вдъхва особено доверие сред желаещите да гравитират в орбитата на бъдещата власт. Това, че Найден Зеленогорски се оказва един от тях е изненада само за онези, които не са следили тези процеси през годините.

А по-добре ли щеше да бъде г-н Зеленогорски да си стои в СДС и да създава впечатление, че това му харесва? Едва ли. Така че, като стана дума за орбити, разочарованите по-добре да погледнат на явлението откъм слънчевата му страна: нищо ново под слънцето по законите на гравитацията и центробежните сили. Изводът за автентичната десница би трябвало да бъде в идеята за създаване на ново притегателно ядро от съществуващата дясна енергия, която не е изчезнала, но е в процес на прегрупиране. Дори е полезно да отпаднат от този проект всички, които не виждат „полза” от оставане в досегашното си състояние. Ще останат хората , които го правят и без по(л)за. Чрез примера си може да привлекат доверието на обезверените, че в политиката може да има спазване на принципи и залагане на общи ценности.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване