06/29/12 05:37
(http://www.bivol.bg)

ЕК може да блокира парите за магистрала Струма


strumalot1

Снимка: БНТ

Повечето изкушени от родната политика чуха за скандала между правителството и археолозите от края на миналата година. Правителството обвини археолозите, че работят бавно и изнудват пътната агенция за повече пари за задължителните проучвания по трасетата на бъдещите магистрали. Археолозите скочиха и обясниха, че пътната агенция не отчуждава навреме частните имоти и те не могат да ги проучат навреме. Бойко Борисов посети на два пъти спорните обекти – веднъж да се разпореди археолозите да греят с калорифери през януари обектите и да работят и втори път – за да покаже колко добре са се разбрали с археолозите и как всичко върви по план. Защо изведнъж правителството реши, че археолозите вече не пречат на магистралите и потърси следващия враг пред символа на негото управление, остана неизвестно за широката публика. Или почти неизвестно.

На 29 януари в предаването „Неделя 150" на БНР гостуват Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, и археолога Анета Бакъмска. Разговора тече привидно спокойно докато иззведнъж г-жа Попова повдига тон притеснено и след дълги обяснения се опитва да спре разговора. Какво каза Антета Бакъмска, което смути иначе уравновесена и мислеща министърка на регионалното развитие? Археоложката обясни, че тяхната дейност се забавя защото трасето е изменено от това което са оценяли в рамките процедурата по оценка на въздействие на околната среда и са включени територии в които има нови археологични обекти. Както и, че сега магистралата минава през един хълм, за да може строителите да използват неговата склана маса в процеса на строителство, без да плащат за нея и без концеесия.

И двата проблема са сериозни – да строиш без ОВОС е нарушение на Закона за околната среда. Да променяш трасето след като е завършил търга по избор на изпълнител е нарушение на Закона за обществените поръчки. Какво всъщност се случва с трасето на Лот 1 от магистрала Струма?

През месец май 2007 е подписан договорът за проектиране на 17-километровата отсечка от км 305+200 до км 322 от Долна Диканя до Дупница (Лот 1 на Магистрала Струма) с „Ню ИТ и инженеринг". Този избор е след решение на Националния експертен съвет за устройство на територията, на който разработеният от фирмата предварителен проект с приети. Подизпълнители на „Ню ИТ и инженеринг" са геодезическите и проектантски фирми „Виаплан" и „Илия Бурда". Срокът за изпълнение на договора е 31 юли 2007 г.

Вероятно срокът за техническо проектиране на магистралата не е спазен, защото по това време все още няма решение по ОВОС, чрез което се избира едно от 4-те съществуващи алтернативни трасета. Решението по ОВОС излиза на 15.01.2008 г и с него се избира т.нар. кафяв вариант на трасето на Лот 1.

Тръжната процедура за избор на строител на Лот 1 започва на 9 март 2011 година, като оферти се приемат до 30 май. В последствие поради допусната грешка в тръжната документация се налага крайният срок за подаване на офертите за изпълнител да бъде отложен за 7 юни.

Тръжната документация е подготвена меко казано странно. В нея са налични две Количествени сметки с фрапантни разлики в посочените количества. Изкопът на материал подходящ за насип се разминава с 1/3 – над 800 хил. куб.м., а изкопа на скална маса се разминава 4 пъти – между 100 хил и 465 хил. куб.м. и т.н. Налага се в рамките на процедурата по въпроси възложителят, в лицето на Агенция пътна инфраструктура, да дава пояснение коя от двете количествени сметки е вярна. А вярна се оказва тази с по-големите количества.

Но това не е всичко – явно проектантът на строежа продължава да работи, защото 3 години след крайния му срок, обемите на работа по магистралата продължават да се променят . На 11 април 2011 АПИ уведомява всички лица закупили документи, че е постъпило уведомление от проектанта за допусната техническа грешка в количеството насипи в участък 320+000 до 322+000 при която насипите са по-малко с 516 771 куб.м. Поради това се предствя нова сметка за изкопните работи тя включва освен посоченото намаление на насипите в Лот 1 от 2 254 257 куб.м. до 1 737 526 куб. м. и увеличаване на депонирането на подходящ материал от 1 025 258 до 1 242 213 куб.м. и допълнително включеното в сметките „Натоварване и транспортиране на земни маси в размер на 265 542 куб.м.

Capture_decran_2012-06-29_a_09.46.16

Както виждаме идеята на г-жа Бакъмска как строителството минава през хълма заради безплатния материал за последващо ползване не намира подкрепа. Точно обратното – в тази отсечка се включва допълнително изземване на 500 хил.куб.м. материал за да бъде... депониран.

Всъщност в случая практически няма значение защо се менят количествата на дейностите в рамките на процеса по търг и строителство на Лот 1. Няма значение дали изпълнителите на строителството - италианската фирма „Импреза" и българските „Главбoлгарстрой - Инфраструктурно строителство" и „Пътстрой 92" , ще спечелят или загубят от тези промени. Важното е, че с голяма вероятност дължимите към тях – над 58 534 000 лева без ДДС, за колкото ще се построи Лот 1, няма да бъдат платени от джоба на европейския данъкоплатец, а от нашия бюджет. Защото принцип на Европейската комисия е да не плаща европейски пари за проекти, нарушаващи общностното законодателство. А в строителството на Лот 1 има поне едно нарушение – избраното трасе на магистралата се различава от това което е получило положителна оценка по екологичното законодателство. Защото ЕК много внимава някъде да не се нарушават екологичните директиви. За разлика от България, където НС прие злополучния лобистки закон за горите който ги обрича на изсичане и застрояване. Но, това е вече известна тема.

Публикувана на 06/29/12 05:37 http://www.bivol.bg/k-struma.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване