06/29/12 22:25
(http://nellyo.wordpress.com/)

Обществените медии: декларация

 

През седмицата  Генералната асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия проведе 68-та си сесия в Страсбург. В Съюза членуват 74 обществени медии от  56 държави, включително БНТ и БНР.

ЕСРТ оказва правна и техническа помощ  на обществените медии, подпомага сътрудничеството им и улеснява достъпа до права и съдържание. Във важни моменти ЕСРТ е помагал с експертиза и на България.

Макар в ЕС обществените медии да имат закрилата на първичното право, основания за тревога има. Натиск, корпоративни влияния  и липса на финансиране са ежедневие за много обществени медии в Европа.  Прилаганите в някои държави антикризисни мерки драматично влошават състоянието на обществените медии, а независимостта остава идеал.

В Унгария действителността се адаптира за целите  на обществената телевизия, а някои публични личности не се допускат до екран. В Словакия генералната директорка на RTVS  е отстранена и оспорва прекратяването на мандата си пред Конституционния съд. В Румъния обществената телевизия дължи 69 мил. евро и не може да функционира нормално.

Както се вижда и у нас, либерализацията на медийната индустрия  и развитието на силен частен сектор в радиото и телевизията не доведоха  до очаквания плурализъм и ново качество на журналистиката.

Обществените медии и гражданската журналистика наистина имат потенциал да направят обществото по-силно.  Именно така членовете на ЕСРТ са озаглавили декларацията си -  Ние правим обществото по-силно. 

Целта на Декларацията е да окуражи солидарността и да подтикне членовете ни към развитие. Ние искаме да се поддържаме едни други, за да можем всички да получим адекватно финансиране и редакционна независимост, както и да осигурим висококачествени програми и професионални стандарти.

Във време, когато широко се споделя тезата, че ценностите на  истинската журналистика са почти напълно загубени  и последствията от това изглеждат трудно оценими,  с декларацията обществените медии заявяват  своята ценностна координатна система:

  • универсалност;
  • независимост ;
  • съвършенство;
  •  разнообразие;
  •  отговорност;
  •  иновативност.

Декларацията


Публикувана на 06/29/12 22:25 http://nellyo.wordpress.com/2012/06/30/empowering/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване